Relativně klidný červenec přerušily v Bagdádu krvavé útoky

Bagdád - Nejméně 29 lidí zahynulo a 130 dalších bylo zraněno při dnešní sérii pumových útoků poblíž pěti šíitských mešit v iráckém hlavním městě Bagdádu. Nálože ukryté v autech explodovaly právě v době, kdy věřící vycházeli z mešit po tradičních pátečních modlitbách. Dalších sedm lidí zabila nálož v sídle politické strany v Bákubě. Červenec byl přitom dosud jedním z nejklidnějších měsíců od svržení režimu Saddáma Husajna před šesti lety.

Nejkrvavější útok se odehrál v severním Bagdádu ve čtvrti Aš-Šaab, kde zahynulo nejméně 24 lidí a desítky dalších byly zraněny. Po výbuchu byla před mešitou krev, která zabarvila i modlitební koberce. V okolí byly rozházeny boty. Muslimové se totiž před vstupem do mešity zouvají. Nedaleko pak stál ohořelý vrak auta.

Ve stejnou chvíli zasáhla exploze šíitskou mešitu v blízkosti mostu Dijála v jižním Bagdádu, zabila čtyři věřící a 17 dalších zranila. Nedaleko policie našla další nevybuchlou nálož. Zbývající dvě nálože explodovaly u mešit v dalších čtvrtích.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Míra násilí v Iráku v uplynulém roce podstatně klesla a poslední měsíc zažívala země relativně klidné období, během nějž bylo zabito jen 303 Iráčanů a sedm amerických vojáků. Nicméně ozbrojenci včetně sunnitských radikálů napojených na teroristickou síť al-Káida nadále podnikají útoky ve snaze rozpoutat nové krveprolití a podkopat pozici šíity vedené vlády premiéra Núrího Málikího. Austrálie a Británie přitom právě tento týden úplně stáhly své jednotky z Iráku. Na začátku invaze tu měly 45 tisíc mužů, teď už prý nejsou potřeba. Americké bojové jednotky odejdou ze země do konce roku 2011.