Itálie odklepla potratovou pilulku, Vatikán protestuje

Řím - Přes silné protesty katolické církve Itálie po dvouletém rozhodování schválila používání potratové pilulky RU 486. Vatikán vyhrožuje, že lékaře i pacienty za použití pilulky exkomunikuje. Pilulka nebude volně k dostání v lékárnách, pacientky o ni budou moci požádat v nemocnicích, kde se bude také podávat. Klasické potraty Itálie povolila v roce 1978, ale jen v případě ohrožení života matky nebo poškození plodu. Země má jeden z nejmenších podílů potratů v západní Evropě.

Potratová pilulka způsobí, že se lidské embryo oddělí od děložní stěny. Žena tak může ukončit těhotenství do 49. dne těhotenství bez chirurgického zákroku. Vstup pilulky na italský trh schválil Italský úřad pro léčiva (AIFA) v šestihodinové debatě převahou čtyř hlasů proti jednomu. Italská pravicová vláda prohlásila, že rozhodnutí komise ještě prošetří.

Rozhodnutí úřadu přivítaly organizace pro svobodnou volbu žen, podle nichž mají ženy možnost ukončit nechtěné těhotenství neinvazivní metodou, a také někteří gynekologové, jejichž množství metod je tak širší. Kritici se obávají zneužití a růstu utajených potratů. Vatikán varoval, že lékaři, kteří pilulku předepíšou, ženy, které ji užijí, a také všichni, kdo ji budou podporovat, budou automaticky exkomunikováni z církve.

Ve většině evropských zemích je pilulka povolena, a to včetně Řecka a Španělska. Ilegální je kromě Česka také například v Chorvatsku. Podle italských úřadů od roku 1988, kdy byla pilulka ve Francii představena, zemřelo po jejím požití ve světě 29 žen.