Írán zadržel v pohraničí tři americké turisty

Sulajmáníja (Irák) - Íránské úřady dnes potvrdily, že u hranic s Irákemzadržely tři americké turisty. S odvoláním na íránská média to oznámilaagentura Reuters. Skupina cestovala z oblasti Irbílu do města Sulajmáníja. Podle policistů se ztratili při cestě k vodopádům v letovisku Ahmad Aua a přešli špatně značenou hranici do Íránu. Podle agentury Reuters cizinci volali známému, že je zadrželi vojáci, kteří nemluví kurdsky ani arabsky.

„Čtyři Američané, tři muži a jedna žena, pobývali nejprve v Sýrii, potom v Turecku a v úterý přijeli do Kurdistánu,“ řekl Ahmad. „První noc strávili v Irbílu, ve středu se pak vypravili do Sulajmáníje, kde se ubytovali v hotelu Maván,“ dodal.

Podle jiného zdroje jsou zadrženi Joshua Steel, Shane Bower a Sara Shortová. Čtvrtým Američanem je Shaun Gabriel Maxwell z Kalifornie. Ten s ostatními na výlet nešel, protože byl nemocen.

„Ve čtvrtek se tři z nich vypravili do turistického letoviska Ahmad Aua 95 kilometrů severovýchodě od Sulajmáníje a policie v tomto městě je požádala, aby nevystupovali na horu, protože velmi blízko jsou íránské hranice,“ zdůraznil Ahmad.

Podle Iráku byli Američané zadrženi Íránci

Irácké bezpečnostní zdroje v noci na dnešek oznámily, že Američané zmizeli v severním Iráku v blízkosti hranice s Íránem. Letovisko Ahmad Aua je známé svými vodopády a zelení a obyvatelé Kurdistánu sem jezdí občerstvit se v době velkých veder. Je zde několik hotelů a v jednom z nich se Američané ubytovali.

„Přes naše varování horu zlezli a pak zavolali svému příteli, který zůstal v Sulajmáníji, aby ho informovali o tom, že je na hranicích zadrželi Íránci. Shaun Maxwell okamžitě informoval americké velvyslanectví v Bagdádu,“ řekl mluvčí kurdských bezpečnostních služeb. Írán případ nekomentoval.

Vydáno pod