Rusko v Kyrgyzstánu zřídí druhou vojenskou základnu

Čolpon-Ata (Kyrgyzstán) - Kyrgyzstán povolil Rusku vybudovat na svém území už druhou vojenskou základnu. Dohodu podepsali prezidenti obou zemí, umístění i počet ruských vojáků by měla upřesnit konečná smlouva. Moskva zvyšuje svůj vliv v této středoasijské republice. Svou základnu mají v kyrgyzském Manasu i Spojené státy, které z ní zásobují své jednotky v Afghánistánu.

Podle společného memoranda Rusko může výrazně navýšit početní stavy vojáků rozmístěných ve střední Asii na období 49 let. Ruské jednotky podle agentury AP budou mít také za úkol „chránit kyrgyzskou suverenitu“ a bojovat proti útokům mezinárodních teroristických skupin. Konečná dohoda o statusu navrhované základny a o už fungující letecké základně Kant má být podepsána v listopadu.

Kde nová základna bude a kolik vojáků na ní bude sloužit, se přesně neví. V dokumentu, který dnes podepsali prezidenti obou zemí, se uvádí, že by mohlo jít o jednotku o síle praporu.  Podle některých médií by nová základna mohla být vybudována v okrese Batken v hustě osídleném, ale chudém Ferganském údolí, které sdílejí Uzbekistán, Kyrgyzstán a Tádžikistán. To se stalo po rozpadu SSSR v roce 1991 zdrojem nestability regionu, neboť se odtud rekrutují islámští radikálové. Agentura AFP dnes napsala, že by základna mohla být na jihu Kyrgyzstánu v lokalitě města Oš.

Moskva již dříve oznámila, že základna bude spadat pod Organizaci dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB). Summit této organizace, jehož se účastní prezidenti Ruska, Tádžikistánu, Uzbekistánu, Kazachstánu, Běloruska a Arménie, hostí v těchto dnech kyrgyzský prezident Kurmanbek Bakijev.