Ruský premiér Putin se vypravil do hlubin Bajkalu

Moskva - Ruský premiér Vladimir Putin znovu zapracoval na svém mediálním obrazu dobrodruha, který se nebojí žádných extrémů. Na palubě miniponorky se vypravil 1 400 metrů pod hladinu nejhlubšího jezera na světě Bajkalu. Vědci tam zkoumají hydráty plynů, které obsahují i zemní plyn, potenciálně lukrativní zdroj klíčové suroviny ruského exportu.

Vladimir Putin se již představil jako stíhací pilot, kovboj na vyjížďce na koni, nebo držitel černého pásku v judu. Někdejší vládce Kremlu na svém image vždy tvrdě pracoval a dokázal to náležitě mediálně prodat. Teď se na palubě miniponorky pasoval do role neohroženého průzkumníka nejhlubších jezerních hlubin. Na jeho dně může být ukrytý až bilion krychlových metrů zemního plynu. Vědci se snaží zjistit, jak ho z krystalů hydrátu dostat.

„Za padesát let, až dojdou zásoby jiných zdrojů energie, budou lidé hledat, jak získat plyn z hydrátů,“ vysvětluje Oleg Chlystov z Institutu pro zkoumání Bajkalského jezera.

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)

Putinova popularita je stále vysoká

Ruský premiér si výlet do 1 400metrové hloubky podle svých slov užil, pod hladinou strávil přes 4 hodiny. „Ve svém životě jsem nikdy nic podobného neviděl. Je to zvláštní pocit, vzrušující,“ řekl premiér o netradičním zážitku.

56letý Putin ihned po návratu odmítl zvědavou otázku, jestli se náhodou nechystá i do vesmíru. Na své pověsti dobrodruha ale pracuje vytrvale. Před dvěma lety obletěly svět záběry poloobnaženého prezidenta. Bývalý agent KGB tehdy ukazoval, jak se loví ryby na řece Jenisej. Veřejné mínění se snaží udržet na své straně i jako premiér, kritizuje supermarkety za přemrštěné ceny, nebo kárá oligarchy za ekonomickou krizi. A průzkumy ukazují, že Putinova popularita zůstává vysoká. Především mezi ruskými ženami.