Čína investuje ohromné prostředky do domácího cestovního ruchu

Peking - Do Číny míří v porovnání s předchozími roky o milióny turistů méně. Nejnovější oficiální statistika uvádí pokles o 1,4 procenta oproti roku 2008. Podepsala se na tom hospodářská krize a taky strašák prasečí chřipky. Vláda v Pekingu proto vsadila na rozvoj domácí turistiky. Miliardové investice do odvětví mají zároveň pomoci k ozdravení celé čínské ekonomiky.

Velkou čínskou zeď, jednu z největších turistických atrakcí Říše středu, u vesnice Pa-ta-ling hodinu od Pekingu navštíví denně 40 000 lidí. Návštěvníků ale rychle přibývá, vláda totiž přes cestovní kanceláře distribuuje desítky miliónů volných vstupenek do nejvýznamnějších turistických míst země. Jenom v Pekingu se zatím rozdalo přes dva milióny kupónů.

Přesnou výšku vládních dotací do čínského turismu úřady sice neuvádí, ale ekonomové hovoří řádově o stovkách milliard dolarů. Část obrovských investic do cestovního ruchu jde na vytváření nových pracovních příležitostí. Čínská vláda věří, že v roce 2015 bude v turistickém sektoru pracovat až 100 miliónů lidí, tedy každý čtrnáctý Číňan.
Rekordní sezóna pro čínský turistický ruch

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Investuje se i do infrastruktury. Do turistických oblastí se staví nové cesty a v nich se pak budují nové hotely. Přímořské středisko Taj-che v provincii Chebej letos zaznamenává rekordní návštěvnost.

Podle úřadů letos v Číně cestuje o dvacet procent domácích turistů vice než vloni. Návštěvníci letoviska Taj-che jsou spokojení, rekordní sezóna na zdejších plážích a statistiky v celé zemi nasvědčují, že se strategie čínské vlády investovat do cestovního ruchu vyplácí. To neuniklo ani zahraničním investorům. Provozovatelé luxusních hotelových řetězců jako např. americký Hilton nebo dubajská Jumeriah se do země jen hrnou a Čína je víta s otevřenou náručí.