Británie chce od ostatních členů NATO větší účast v Afghánistánu

Londýn - Severoatlantická aliance podle britských poslanců riskuje svou pověst, pokud její členové víc nepomůžou v boji proti Talibanu v Afghánistánu. Proto je vyzvali, aby do země poslali víc vojáků. Navrhli taky, aby se jejich jednotky místo boje proti obchodu s drogami zaměřily na zlepšení bezpečnosti. V červenci v Afghánistánu zahynulo 22 Britů.

„Existuje reálná možnost, že bez spravedlivého rozdělení odpovědnosti a rizika bude úsilí NATO nadále zpomalováno a reputace (organizace) jako vojenské aliance, schopné provádět operace v zahraničí, utrpí vážné škody,“ prohlásil zahraniční výbor parlamentu.

Několik členských států NATO se prý ocitlo pod nepřijatelným napětím, protože jiní členové aliance selhali v rovnoměrném rozložení povinností v Afghánistánu. Zákonodárci ovšem neupřesnili, o které státy jde. Agentura Reuters však poznamenala, že na Německo a další evropské země naléhají USA, aby vyslaly na afghánská bojiště více jednotek. Poslanci rovněž navrhli, aby se Londýn vzdal v Afghánistánu vedoucí role v boji proti obchodování s narkotiky a více se zaměřil na zlepšení bezpečnosti.

Zprávu vydala parlamentní komise poté, co v červenci padlo 22 britských vojáků. Červenec se podle Reuters zapsal do statistik obětí boje proti afghánským radikálům jako nejčernější. Británie má v Afghánistánu 9 000 vojáků, což je druhý největší spojenecký kontingent po USA. Washington v červenci ztratil 41 vojáků.

Vydáno pod