V Afghánistánu vrcholí volební kampaň, Taliban mobilizuje

Kábul - Krvavá bilance mezinárodní mise v Afghánistánu pokračuje. Za první dva srpnové dny padlo devět vojáků, všechno Američané a Britové. Jsou to nejhorší ztráty za celou dobu mise od invaze v roce 2001. V době sílícího napětí se Afghánistán chystá na prezidentské a místní volby, které budou dosud největší bezpečnostní výzvou. Zbývají do nich už jen necelé tři týdny.

Jedním z prezidentských kandidátů je i Sangin Mohammed Rahmání. Věří, že změní trpký osud Afghánců. S požehnáním rodiny, útlým svazkem plakátů a na lety prověřeném kole vyráží z kábulského bytu za voliči. A přesvědčuje je, aby ho 20. srpna zvolili prezidentem.

„Neměli byste si myslet, že když někdo jezdí na kole, neprosadí změny. Já je prosadím. Většina provincií mi vyslovila podporu,“ říká odhodlaný Rahmání.

Jeho úspěch by se ale rovnal zázraku. Kábulské zdi a podchody plní koláže tváří víc než 40 kandidátů. Lidi znají většinou jen ty, kteří už se v politice pohybují. Třeba bývalého ministra zahraničí Abdulláha Abdulláha nebo současného prezidenta Hamída Karzáího. Toho vozí na mítinky vrtulník a přes ostrahu je ho sotva vidět. U moci je od prosince 2001, posledních pět let jako první demokraticky zvolený prezident. Zemi ale nestabilizoval.

Taliban vyzývá k bojkotu voleb

„Stále nás trápí terorismus, který zabíjí naše lidi, ničí naši zemi. Slibuji, že až se stanu prezidentem, až získám vaše hlasy, mou prioritou bude přinést naší zemi mír,“ slibuje Karzáí. Po krku mu ale tvrdě jde Taliban, který v něm vidí zaprodance Západu. Radikální islamisté už vyzvali k bojkotu voleb. Ale i mnoha obyčejným Afgháncům se Karzáí odcizil, protože nejsou vidět výsledky jeho politiky.

Ve volbách má volit 17 milionů lidí ve více než 35 000 místnostech. Taliban přitom i přes masivní protiofenzivu mobilizuje, v posledních týdnech způsobil spojencům nejhorší ztráty od roku 2001.