Zloději v USA ukradli několik lahví vína za desítky tisíc dolarů

Boston - Policie ve Spojených státech pátrá po gangu zlodějů vína. Těm se podařilo z vinotéky nedaleko Bostonu nepozorovaně odnést několik lahví s archivním vínem. Mezi nimi byla i jedna lahev přes 60 let starého klaretu z vinařství Chateau Mouton Rothschild v ceně přes dvacet tisíc dolarů.

Z obchodu s vínem a destiláty Clellanda Johnsona v massachusettském Hopkintonu zmizelo několik velmi cenných lahví. Zloději se museli vyznat, šli najisto a sáhli po těch nejcennějších kouscích. „Někdo si nás vytipoval a řekl jim, co mají hledat a kde to najdou,“ domnívá se majitel vinotéky Johnson.

Policie v rámci pátrání zveřejnila záběry z bezpečnostních kamer, na kterých je trojice zlodějů zachycena přímo v akci. Zatímco žena odvádí prodavačovu pozornost, dvojice jejích kumpánů míří k chladničce. Odtud vezmou každý po dvou lahvích, které schovají pod oblečení a odchází každý jiným východem. V jejich lupu byla i lahev červeného z vyhlášeného francouzského vinařství Chateau Mouton Rothschild, ročník 1945.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Lahev za 23 000 dolarů

„Je to archivní víno z první slizně po konci druhé světové války… Ti chlápci, co ho ukradli, lahev v hodnotě dvacet tisíc dolarů jen těžko docení, ale rozhodně nebudou mít problém ji prodat,“ vysvětluje Johnson.

Takto stará archivní vína z exkluzivní produkce barona Rothschilda rozhodně nejsou běžně k dostání. Podobný kousek se nedávno vydražil za 23 tisíc dolarů.