Slovensko se obává o bezpečnost svých turistů v Chorvatsku

Bratislava - Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák požádal chorvatské úřady, aby se postaraly o bezproblémový pobyt slovenských turistů na Jadranu. Jeho obavy vyvolal čtvrteční zásah slovenské policie proti chorvatským fotbalovým fanouškům v Žilině a zejména následné reakce na chorvatských internetových fórech, kde se Slovákům vyhrožuje. Při střetu byly zraněny desítky chorvatských fanoušků a zhruba padesátka policistů. Záhřeb podle slovenského ministerstva posílil policejní hlídky v místech, kde jsou ubytováni turisté. Na situaci odpověděli i slovenští policisté, sloužící během letní sezóny v Chorvatsku, pracují raději bez uniforem.

V odpovědi na Lajčákovu žádost chorvatská vláda slovenské turisty ubezpečila, že tráví dovolenou v bezpečné zemi. Podle deníku Pravda však již bylo slovenským turistům zničeno jedno auto. Zpravodajská stanice TA3 zase informovala o výhrůžkách vůči slovenským turistům na internetu. Emotivní tón v chorvatských médiích a na internetových fórech zaznamenalo i ministerstvo zahraničních věcí.

Jelikož se se nyní o slovenské policii mluví jako o té, která zasáhla proti chorvatským občanům, rozhodli se slovenští policisté, kteří na Jadranu pomáhají během prázdnin svým krajanům několik dní sloužit bez uniforem. „Děláme to preventivně,“ poznamenal pro televizi TA3 slovenský policejní přidělenec v Záhřebu Radovan Kyselica. Chorvatsko každý rok navštíví několik desítek tisíc slovenských turistů, je to stejně jako pro Čechy již několik let nejoblíbenější místo pro trávení dovolené.  

Slovenská policie po četných násilnostech zasáhla proti příznivcům Hajduku Split, který v Žilině odehrál zápas proti tamnímu klubu. Chorvatští chuligáni podle policie cestou na stadion ničili zařízení restaurací, automobily, výklady obchodů, a dokonce i budovu železniční stanice. Policie předvedla celkem 230 lidí, mezi nimiž byli kromě Chorvatů i tři Rakušané, pět Slovinců a jeden Belgičan. Úřady následně rozhodly o vyhoštění 219 občanů Chorvatska, kteří tak nemohou pět let vstoupit na území Slovenska a zemí Evropské unie. Chorvatské ministerstvo zahraničí se údajně za chování svých občanů omluvilo.