Kanada vydala do Německa kontroverzního podnikatele

Toronto - Kanada po deseti letech soudních pří vydala do Německa kontroverzního obchodníka Karlheinze Schreibera. Zde je obviněn z mnohamilionových daňových úniků, podvodů a uplácení. Jeho kauza je spojena se sponzorským skandálem vládní německé strany CDU, kterou tehdy vedl bývalý kancléř Helmut Kohl. V Kanadě se zase zapletl do podezřelých obchodů se zbraněmi, které se týkaly bývalého ministerského předsedy Mulroneyho. V neděli bylo zamítnuto jeho odvolání proti převozu do bývalé vlasti, odletět by měl dnes ráno kanadského času.

Když Schreiber v roce 1999 uprchl ze země, byl na něj vydán mezinárodní zatykač. Nakonec byl lobbista, který má německé i kanadské občanství, zadržen v Kanadě. Po celých deset let se mu pomocí právních kliček dařilo vyhýbat se vydání zpět do Německa. Tvrdil, že tam nemá zaručený spravedlivý proces.

Ovlivnění německých voleb

Telefonát Jaroslava Šonky (zdroj: ČT24)

Lobbista je totiž přesvědčen, že jeho vydání souvisí s nadcházejícími parlamentními volbami, které se v Německu uskuteční na konci září. Soudní řízení by podle Schreibera mohlo pomoci sociálním demokratům (SPD) vyhrát volby. „Pokud bych nyní přišel, byla by to ta největší věc. Začal by obrovský cirkus a vyšetřování, (bývalý) kancléř Kohl a všichni by tam byli.“

Německá ministryně spravedlnosti Brigitte Zypriesová, která v koaliční vládě zastupuje právě SPD, podle časopisu Der Spiegel vyzvala k vydání Schreibera kanadského kolegu již několikrát, naposledy ve čtvrtek.

Mluvčí augsburského zemského soudu Karl-Heinz Häusler nedokázal říct, zda proces začne ještě před 27. září, kdy se konají parlamentní volby. Předseda soudu Herbert Veh však na dnešní tiskové konferenci řekl, že poprvé bude vyslechnut už v úterý a soud rozhodne o vazbě.

Kanadský lobbing

Kontroverzní podnikatel také figuruje v kauze bývalého kanadského premiéra Briana Mulroneyho, kterému slibil 225 000 kanadských dolarů (zhruba 3,8 milionu korun), pokud podpoří návrh německé zbrojovky Thyssen vybudovat v Kanadě továrnu na lehké obrněnce. Schreiber tvrdí, že Mulroney byl ještě ve funkci premiéra, když od něj peníze přijal. Ten však naopak prohlašuje, že to bylo až poté, co odešel z politiky. Bývalý premiér obvinění označil za taktiku podnikatele, jak se vyhnout vydání.