Plicní mor v Číně zabil dva lidi

Peking - V Číně zemřeli dva lidé na nákazu plicním morem. Choroba propukla ve městě C'-kche-tchan na severozápadu země a právě pro toto město byla vyhlášena karanténa, aby se nákaza nemohla dále šířit. Místní úřady zároveň vyzvaly všechny, kteří inkriminované město navštívili od poloviny července a mají horečku nebo kašel, aby neprodleně vyhledali lékaře. Plicní mor je podle WHO jedna z nejnebezpečnějších nemocí.

První obětí nemoci byl dvaatřicetiletý pastevec, druhou jeho sedmatřicetiletý soused Tan C'. Morem je infikováno dalších deset osob. Většina z nich patří mezi příbuzné prvního zemřelého a nachází se v nemocniční izolaci, kde podstupují léčbu. Ostatním zhruba 10 000 obyvatelům není z bezpečnostních důvodů povoleno opustit město. Do postižené provincie, kde žijí převážně Tibeťané, byl vyslán tým specialistů. 

Čínské úřady po zjištění nákazy okamžitě zareagovaly, informoval dnes zpravodaj ČT v Číně Tomáš Etzler. Není to totiž poprvé, co se v provincii mor objevil. Během posledních deseti let tam byl už třikrát. I proto už od února působí v oblasti 55 lékařských týmů, který zde dělá preventivní prohlídky.


Čínské úřady město naprosto uzavřely, nikdo nesmí ven ani dovnitř. Navíc vyzvaly všechny, kdo v posledních týdnech C'-kche-tchan navštívili a mají symptomy nemoci, jako jsou horečka a kašel, aby se okamžitě nahlásili u lékaře.

Za postup chválí čínské úřady i Světová zdravotnická organizace, která vyzdvihla především rychlost a otevřenost, s jakou Číňané postupují.

Plicní mor

Čína se s nákazami moru potýká opakovaně. Jeho plicní varianta patří podle Světové zdravotnické organizace (WHO) mezi nejsmrtelnější infekční choroby, člověk na něj může zemřít už do 24 hodin od nakažení. Snadno se šíří vzduchem mezi lidmi nebo se přenáší ze zvířat na člověka. Jejími příznaky jsou teplota, bolesti hlavy a obtížné dýchání. Způsobuje ji stejný typ bakterie jako dýmějový mor. Ten se přenáší štípnutím blechy a lze ho léčit pomocí antibiotik.

  • Čína autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1025/102438.jpg
  • Bakterie Yersinia pestis zdroj: en.wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1025/102441.jpg