V Maďarsku zastřelili Romku, její dcera vážně zraněna

Budapešť - Ve východomaďarské obci Kisléta byla dnes zastřelena pětačtyřicetiletá Romka, její třináctiletá dcera utrpěla vážná zranění. Policie odpoledne oznámila, že šlo o rasisticky motivovaný útok. Za poslední dva roky je přitom žena nejméně osmou obětí protiromských nálad v Maďarsku. Ženy byly napadeny ve svém domě. Podle starosty obce byla zastřelená Romka samoživitelka a "pracovitá a civilizovaná žena". Žádné problémy prý v jeho vesnici mezi Romy a Maďary nebyly.

Útočník nebo útočníci napadl či napadli ženy v jejich domě v obci Kisléta. Sousedé vypověděli, že zaslechli tři až čtyři výstřely. Matka třináctileté dívky byla na místě mrtvá.

Dcera přežila, se zraněními ji ale převezli do nemocnice, kde ji z těla vyoperovali stovky broků. Její stav je zatím vážný, podle ošetřujícího lékaře není však v ohrožení života. Dívku v nemocnici hlídají policisté, je totiž jediným svědkem, který doteď podobný útok přežil, mohla by tak vyšetřovatelům poskytnout cenné informace.


Policisté vyšetřují případ jako rasisticky motivovaný útok. „Dokud nezískáme opačné informace, považujeme to za poslední ze série útoků proti Romům,“ informovala dnes maďarská policie. „Podle dosavadních zjištění lze předpokládat, že brutální vražda, která se stala dnes ráno, zapadá do série podobných útoků z minulosti, při kterých zabíjeli nevinné lidi jen proto, že se narodili jako Romové,“ dodal k události také vedoucí úřadu vlády Csaba Molnár.

Podle místních se obětí stala slušná žena, i proto vylučují, že by šlo o pomstu lichvářů. „Byla to slušná rodina. Vždycky pracovali, takže nemohli mít žádné dluhy,“ vysvětluje László Tejfel z místní romské samosprávy.

Jedná se tak zřejmě o další útok, který je v Maďarsku namířen proti této zdejší nejpočetnější národnostní menšině. Romové v Maďarsku tvoří pět až sedm procent z deseti milionů obyvatel.

S rostoucí nezaměstnaností a ekonomickými problémy v zemi se stále častěji Romové stávají terčem štvavých útoků extremistických stran, jako je pravicový Jobbik, který se po nedávných volbách dostal do Evropského parlamentu.

Koncem května v Maďarsku napadl útočník spící romskou rodinu a žiletkami vážně poranil manželský pár. O měsíc dříve zastřelili v obci Tiszalök neznámí pachatelé Roma v okamžiku, kdy vycházel ze svého domu. Koncem února Maďarskem otřásla vražda jiného Roma a jeho malého syna, kteří utíkali z hořícího domu v obci Tatárszentgyörgy. V listopadu 2008 zase útočníci zabili v jihomaďarském městě Pécs romský manželský pár ručním granátem, který vhodili oknem do rodinného domu obětí. Ve stejném měsíci přišli o život dva Romové ve vesnici Nagycsécs na severovýchodě Maďarska. Útočníci tehdy házeli na romské domy lahve naplněné hořlavinou a stříleli po nich z brokovnic. Maďarská policie po sérii protiromských útoků zřídila speciální stočlennou jednotku, která má pátrat po pachatelích zločinů. Pomoc jí nabídla dokonce i americká FBI.

Na dnešní případ okamžitě zareagovala i vláda, ta oznámila, že poskytne policii všechny prostředky k tomu, aby co nejdřív dopadla pachatele. Za nalezení útočníka je vypsána odměna 100 milionů forintů.

Vládní Maďarská socialistická strana navíc vyzvala ke společné akci na ochranu Romů. „Pouze všichni společně můžeme zajistit, aby nikdo z Romů nezůstal v příhraniční oblasti země bez ochrany a izolovaný,“ prohlásila předsedkyně strany Ildiko Lendvaiová.

Útočník nebo útočníci napadl či napadli ženy v jejich domě v obci Kisléta.
Zdroj: ČT24