Tři týdny před volbami v Afghánistánu opět zabíjela bomba

Kábul - Dvanáct lidí zabila a dvě desítky dalších zranila bomba nastražená na silnici v západoafghánské provincii Herát. Teroristé útočili na policejní kolonu. Nezabili ovšem jenom policisty, ale i jednu ženu s dítětem. Podle mluvčího policie byla nálož odpálena na dálku.

Útok se odehrál tři týdny před ostře sledovanými prezidentskými volbami, kvůli nimž povstalci z fundamentalistického hnutí Taliban ještě zvýšili své aktivity. Jejich baštou je především jih Afghánistánu, v posledních měsících ale stále častěji útočí i na relativně klidnějším západu země.


K urnám má jít 17 milionů lidí. Taliban už vyzval k bojkotu voleb a přes masivní protiofenzivu v posledních týdnech způsobil spojencům nejhorší ztráty od roku 2001.

Britský voják nechce do Afghánistánu, půjde za to k soudu

Londýn - Před britským vojenským soudem dnes stanul britský desátník Joe Glenton za to, že se odmítl vrátit do Afghánistánu. Tento sedmadvacetiletý muž je prvním vojákem, který veřejně odsoudil válku v Afghánistánu, která se podle něj nedá vyhrát, napsala agentura AFP.

V dopise premiérovi Gordonu Brownovi minulý týden Glenton vyjádřil „hluboké znepokojení“ nad tím, že odvaha britských vojáků se stala nástrojem zahraniční politiky USA. „Válka v Afghánistánu nesnižuje hrozbu terorismu a zdaleka nezlepšuje život Afghánců, jen seje smrt a zármutek po celé zemi. Británie nemá v této zemi co dělat,“ napsal Glenton.

Při dnešním předběžném stání před vojenským soudem na základně Bulford v Salisbury v jihozápadní Anglii bylo pouze rozhodnuto, že příští stání bude 4. září. Voják je obviněn z dezerce poté, co po dvouleté službě v armádě odmítl v roce 2004 vrátit se do Afghánistánu. Hrozí mu až dva roky vězení. Obviněný se cítí nevinen.

Následky teroristického útoku
Zdroj: ČT24