Šéf izraelské diplomacie skončí, bude-li obviněn z korupce

Jeruzalém - Izraelský ministr zahraničí a místopředseda vlády Avigdor Lieberman hrozí odchodem z funkce, pokud bude obviněn z korupce. Policejní vyšetřovatelé tvrdí, že mají dost důkazů, aby mu prokázali úplatkářství, podvod, zastrašování svědků či praní špinavých peněz. Lieberman zastával v posledních letech různé posty. Je předsedou pravicové strany Izrael je náš domov. Opakovaně odmítá, že by se dopustil nepravostí. Bude-li obžalován, mohl čelit trestu až 31 let odnětí svobody.

„Význam bude mít rozhodnutí právního poradce vlády. Pokud se rozhodne mě obžalovat poté, co mě vyslechne, podám demisi a v následujících čtyřech či pěti měsících se vzdám svých poslaneckých funkcí,“ řekl ministr. Lieberman se vyjádřil den poté, co izraelská policie doporučila státní prokuratuře ho obžalovat z uplácení, praní špinavých peněz a zastrašování svědků. Ministr jakoukoliv vinu v neděli odmítl. Podle nedělních zpráv musí podobné doporučení schválit generální prokurátor, takže se případná obžaloba dá čekat v řádu týdnů až měsíců.

Lieberman převzal úřad ministra zahraničí koncem března. Jen několik dní po svém nástupu do funkce vyvolal pozdvižení prohlášením, že se nynější diplomacie nebude řídit závazky z konference v Annapolisu z roku 2007. Na jejich základě minulá vláda obnovila mírová jednání s Palestinci.

Avigdor Lieberman na brífinku
Zdroj: ČT24