Maďaři se kvůli jazykovému zákonu obrátí na mezinárodní insituce

Budapešť - Se stížností na slovenský jazykový zákon se Maďarsko obrátí na Radu OSN pro lidská práva, Radu Evropy a Evropský parlament. Po jednání s maďarským prezidentem a šéfem zahraničního výboru parlamentu to oznámil maďarský ministr zahraničních věcí Péter Balász. V červnu přijatý zákon umožňuje od září trestat prohřešky proti slovenštině pokutou až 5 000 eur. Sankce hrozí za užívání jazyka menšiny v oficiálním styku ve městech a vesnicích, kde minorita tvoří méně než 20 procent obyvatel.

Podle slovenské strany je zákon v souladu s mezinárodními standardy a neomezuje minoritní jazyky. Budapešť ale tuto novelu považuje za znevýhodnění maďarské menšiny na Slovensku. Podle spolupracovníka ČT Gregora Martina Papucska Maďarům nejvíce vadí, že novela zákona nechrání používání slovenského jazyka, ale je proti používání jazyka maďarské menšiny v úředním, soukromém a veřejném styku. Na maďarské politické scéně v této otázce panuje vzácná shoda.

„Měnit zemi s mnohonárodnostním složením v homogenní stát, provádět násilnou asimilaci, to jsou věci neslučitelné s hodnotami Evropské unie a jsou v rozporu s mezinárodními zákony chránícími menšiny,“ uvádí se v prohlášení úřadu prezidenta Lászla Sólyoma. Delegace maďarského parlamentu navštíví v září klíčová evropská města jako Brusel a Haag a bude s nimi o tomto tématu jednat.

Mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Peter Stano v reakci na chystaný postup maďarské strany  dnes připomněl, že zástupci OBSE neměli proti zákonu připomínky a dodal: „Slovensko je připraveno obhájit novelu zákona i před jinými mezinárodními organizacemi. Internacionalizaci problému Maďarskem považujeme za neprospěšnou a kontraproduktivní.“