Podle Srbů obchodovali Albánci za války s orgány, Rada Evropy to prověří

Bělehrad - Až 500 kosovských Srbů mělo prý během války v Kosovu záhadně zmizet. Srbové se domnívají, že by to mohlo souviset s obchodem s lidskými orgány. Podle nich existují důkazy, že Albánci za války Srbům odebírali orgány, které pak prodávali na černém trhu. Toto tvrzení Srbska začala dnes prošetřovat Rada Evropy. Její zástupce Švýcar Dick Marty se má v Srbsku kvůli tomu setkat s čelnými představiteli justice. Poté zamíří do Albánie. Zdejší představitelé srbská obvinění odmítají.

Zástupci Srbska tvrdí, že během války v Kosovu v letech 1998 až 1999 zmizelo až 500 kosovských Srbů. Podle srbských vyšetřovatelů existují důkazy, že nejméně deset lidí se stalo oběťmi mezinárodního obchodu s orgány. Nevylučují, že těch, kdo byli operováni v provizorních nemocnicích v sousední Albánii, bylo daleko více. Jejich těla pak prý byla odhozena do masových hrobů.

„Ať je pravda kdekoli, pohřešujeme 300 až 500 lidí a ti, kdo se pokoušejí dosáhnout spravedlnosti, na to nesmějí zapomínat,“ řekl mluvčí srbských vyšetřovatelů zkoumajících válečné zločiny Bruno Vekarić.   

Zástupci etnických Albánců obvinění ze strany Srbska odmítají. Jde podle nich o součást srbské propagandy proti Kosovu, které loni v únoru vyhlásilo na Bělehradu nezávislost.