Australská policie zmařila teroristické útoky na vojenskou základnu

Melbourne - Australská policie dnes zmařila plány čtyř teroristů, kteří se chystali zaútočit na vojenskou základnu v Sydney. Akce se účastnilo přes 400 policistů a probíhala na nejméně 19 místech na několika předměstích Melbourne. Zatčení muži jsou somálského a libanonského původu a údajně jsou napojení na teroristickou organizaci Šabáb v Somálsku. Podle australského premiéra Kevina Rudda je tento případ připomínkou toho, že teroristé jsou stále hrozbou.

Zátah v Melbourne začal za rozbřesku. Čtyři stovky policistů prohledaly 19 domů. Akci předcházelo sedm měsíců rozsáhlého vyšetřování. 150 detektivů od ledna sledovalo vytipované osoby. Nakonec při zátahu zatkli čtyři muže s údajnými vazbami na teroristickou skupinu Šabáb v Somálsku.

„Údajní pachatelé se chystali k útoku na vojáky a chtěli v něm pokračovat, dokud nebudou zabiti. Jeli do Somálska, kde chtěli bojovat. A jeli si tam pro fatvu, neboli náboženský verdikt, který by jejich záměr páchat teroristické činy v Austrálii ospravedlnil,“ informoval dnes Tony Negus, náčelník australské policie.

Čtveřice údajných teroristů - všichni australští občané somálského a libanonského původu, si vyhlédla jako cíl kasárna v Sydney. Po vzoru útočníků z indické Bombaje tam chtěli automatickými zbraněmi postřílet co nejvíc lidí.

Přípravy prý byly v pokročilé fázi. Policisté zajistili telefonní rozhovory a sms zprávy, jejichž prostřednictvím teroristé komunikovali. Z nich se mimo jiné dozvěděli, že útok měl být zacílen na základnu Holsworthy na sydneyském předměstí. „Obhlížel jsem ji. Vniknout dovnitř lze snadno,“ informovali se prý muži. Jeden z nich byl již soudem v Melbourne formálně obviněn ze spiknutí s cílem útoku na vojenskou základnu, další policie vyslýchá.

Podle prokuratury se někteří členové zadržené skupiny rovněž v minulosti v Somálsku účastnili výcviku a bojů s radikální islamistickou skupinou Šabáb, kterou Spojené státy považují za teroristickou organizaci a která má zřejmě vazby na al-Káidu.

Australský premiér Kevin Rudd:

„Holá skutečnost tohoto vývoje připomíná všem Australanům, že hrozba terorismu je nadále reálná a žádá si pokračující ostražitost bezpečnostních složek.“

Australané už se stali oběťmi teroristů v zahraničí na Bali a nedávno v Jakartě, kde přišli o život tři Australané. Pokud by se plány teroristům podařilo uskutečnit, šlo by v Austrálii o nevídaný útok. V zemi dál platí střední stupeň bezpečnostní pohotovosti zavedený po 11. září 2001. Místní úřady nicméně ale oznámily, že nebudou stupeň varování zvyšovat.

Somálští ozbrojenci
Zdroj: ČT24
Vydáno pod