Českem se šíří bezdrátový WiMax

Praha - WiMax, moderní služba umožňující bezdrátový přístup k internetu datovým i telefonním službám, se šíří po Česku. České radiokomunikace WiMax už dříve zprovoznily v deseti českých městech, do konce října ho mají rozšířit do dalších patnácti míst. Nová technologie umožňuje datové přenosy na delší vzdálenost, nabízí vyšší rychlost a podporuje také mobilitu koncových zařízení. Službu využívají stále spíše firmy než domácnosti.

„Máme možnost poskytovat služby až do patnácti kilometrů od základové stanice, to znamená, že pokrytí je opravdu velké. Další výhodou je, že signál se šíří i na nepřímou viditelnost, nemusíte mít přímý výhled na základovou stanici, na vysílač. Rychlosti jsou až 5 megabitů v dopředném směru a 5 megabitů ve zpětném směru,“ uvedl manažer rozvoje služeb a podnikání Českých radiokomunikací Marcel Procházka.

Službu využívají stále více firmy, i když domácnosti už nezůstávají o mnoho pozadu. „WiMax se dnes nasazuje především pro firemní použití. Ono to trošku vyplývá z technologie samotné, kdy je výhodné nahradit WiMaxem klasické páteřní spoje, které se šířily drátovým náročným přenosem. WiMax také umožňuje garantovat kvalitu datových přenosů,“ upozornil Procházka s tím, že i zájem domácností je v poslední době značný. „Zhruba 20 procent všech nových instalací, které provádíme, je z řad domácností. Domácnosti si kupují WiMax hlavně v místech, kde není třeba vůbec dostupné ADSL,“ dodal.

Nová technologie se v České republice používá od roku 2005. „Od té doby ji nabízí několik desítek poskytovatelů, ovšem převážně firemní klientele. V domácím sektoru není ještě nabídka tak velká, aby se dala porovnávat,“ upřesnil šéfredaktor serveru Lupa.cz Aleš Miklík.

Do budování sítí WiMax firma investuje desítky milionů korun

Spolu s modernizací páteřní sítě pak investice přesáhnou 100 milionů Kč. Cena WiMax od Radiokomunikací pro domácnosti o rychlosti 3 Mbit/s začíná na 999 Kč měsíčně, pro firmy pak nejlevnější služba vyjde na 1773 Kč včetně daně.

WiMax podporuje největší světový výrobce čipů Intel. Do konce letošního roku by služba měla mít celosvětově 20 milionů uživatelů a v příštím roce by se měl jejich počet zdvojnásobit. V roce 2012 by mělo WiMax využívat okolo 133 milionů uživatelů. V současnosti je postaveno přibližně 490 sítí ve více než 130 zemích světa.

České radiokomunikace
Zdroj: ČT24