Írán začal vyšetřovat zadržené Američany, Clintonová chce jejich propuštění

Washington - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová vyzvala Írán, aby poskytl informace o třech zatčených Američanech. Ministryně požaduje jejich okamžitý návrat do Spojených států. Íránská televize potvrdila, že úřady v sobotu zadržely dva muže a jednu ženu, kteří bez povolení překročili hranice. Označila je za vojáky a tvrdila, že se "infiltrovali" do Íránu z Iráku. Tamní úřady dnes začaly celou kauzu vyšetřovat.

Íránská média prý zpochybňují, že Američané byli obyčejní turisté, a poukazují na to, že i západní média hovoří nejméně o jednom členu skupiny jako o novináři.

„Jsou to určitě Američané. Byli zadrženi před čtyřmi dny. Nevíme, jestli jsou to turisté, nebo ne. Vyšetřujeme je,“ řekl íránské televizi představitel západoíránské provincie Kurdistán.

Jeden ze zadržených byl novinář

Podle CNN byli zadržení tři přátelé, dva muži a jedna žena, se zájmem o turistiku a problematiku Blízkého východu. Shane Bauer (27), Sarah Shourdová (30) a Joshua Fattal (27) prý před časem skončili studia na Kalifornské univerzitě. Podle amerických médií chtěl Bauer, který byl novinář a fotograf na volné noze, pokrývat volby v kurdské oblasti. Bauer prý již před svou cestou na Blízký východ publikoval články o Íránu.

Přátelé a rodina zadržených uvádějí, že skupinka se pouze dostala z turistických důvodů ve špatném čase na špatné místo. K poskytnutí informací o vývoji situace vyzvala Teherán americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová i švýcarští diplomaté, kteří USA v Íránu zastupují.