V Polsku šetří, zda vakcína proti ptačí chřipce zabíjela bezdomovce

Grudziadz (Polsko) - Polské úřady vyšetřují zdravotníky z města Grudziadz. Zjišťují, zda nemají na svědomí smrt 21 bezdomovců při pochybném testování vakcíny proti ptačí chřipce. Údajné oběti se podle britského deníku Daily Telegraph domnívaly, že vakcína je na obyčejnou chřipku. Za očkování lidé dostali v přepočtu 50 korun. Úřady teď prověřují přesnou příčinu jejich úmrtí. Trestnímu stíhání čelí tři lékaři a šest sester.

Zdravotnický personál z města Grudziadz vyšetřuje policie kvůli podezřelým testům na bezdomovcích a chudých lidech. Zdravotníci údajně měli na lidech zkoušet vakcínu, ti si přitom mysleli, že dostali očkovací látku proti běžné chřipce. Ve skutečnosti šlo prý ale o nepovolený lék proti ptačí chřipce.

Ředitel místního centra pro bezdomovce Mieczyslaw Waclawski řekl polskému tisku, že loni za podezřelých okolností zemřelo 21 bezdomovců z centra. Polští vyšetřovatelé nyní zjišťují, zda tato úmrtí souvisela právě s očkováním.

Polská ministryně zdravotnictví Ewa Kopaczová postup zdravotníků odsoudila, podle ní by se tito lidé již neměli ke své profesi vrátit a měli by být také řádně potrestáni.