Rusko chce od Francouzů koupit vrtulníkovou loď

Moskva - Rusko chce modernizovat vojenské námořnictvo. Zvažuje proto, že koupí ve Francii vrtulníkovou velitelsko-výsadkovou loď třídy Mistral. Pokud by se armáda skutečně rozhodla pro nákup, byla by to první investice do vojenské techniky za řadu desetiletí, která by mířila za hranice Ruska.

„O možnosti koupit vrtulníkovou letadlovou loď třídy Mistral se jednalo také během veletrhu námořní techniky v Petrohradě letos v červnu,“ citovala agentura nejmenovaný vysoký zdroj z velení ruského námořnictva.

Velitel ruského námořnictva admirál Vladimir Vysockij se tehdy k situaci vyjádřil dosti jasně: „Výzvou současnosti je vylepšení stavu naší flotily bez poškození ekonomické aktivity v zemi. Myšlenku utratit miliardy rublů na opravu a modernizaci starých plavidel pokládám za nesmyslnou, jelikož těmto lodím zbývá jen deset let životnosti. My nyní potřebujeme lodě, které musejí zůstat ve službě nejméně 40 nebo 50 let,“ citoval jej odborný týdeník Nězavisimoje vojennoje obozrenije (NVO).

Dosud sice všechny zakázky na vojenskou techniku dostávaly pouze ruské zbrojovky, které jsou páteří ruského průmyslového komplexu, již řadu let je však zřejmé, že ruský loďařský průmysl „není schopen dodávat vojenskému námořnictvu válečná plavidla v potřebné kvalitě ani množství, které do budoucna zákazník vyžaduje“.

Jeden Mistral Rusko koupí, další pak vyrobí

Obchodní jednání s Francií jsou podle ruských zdrojů údajně již značně pokročilá. Rozhodnutí jednat o nákupu padlo prý už před dvěma nebo třemi roky, v současnosti však nejsou pro dokončení kontraktu v rozpočtu dostatečné prostředky. Obvykle dobře informovaný deník Kommersant však s odvoláním na nejmenované zdroje píše, že uzavření dohody je „vysoce pravděpodobné“. Představitelé ruského vojenského námořnictva už vedli jednání se zástupci francouzských loděnic DCNS (Direction des Constructions Navales Services) a další se připravují.

Podle NVO má Rusko zájem jednu loď třídy Mistral koupit a další kusy pak ve spolupráci s Francií stavět ve vlastních loděnicích.

Loď Mistral

Lodě třídy Mistral patří i podle západních odborníků ke světové špičce svého oboru a mohou se směle měřit s americkými typy. Jsou určeny k provádění rozsáhlých vzdušných i námořních výsadků a mají proto velitelská stanoviště, vrtulníkovou palubu i dok pro operace rychlých výsadkových vznášedel.