Německý lobbista Schreiber vinu popírá, ale zůstává ve vazbě

Berlín - Karlheinz Schreiber, kontroverzní německý lobbista z éry kancléře Helmuta Kohla, dnes popřel všechna obvinění, která proti němu byla vznesena. Kanada Schreibera v neděli vydala po deseti letech do Německa, kde je podezřelý ze zatajování daní, podvodů i uplácení politiků z Křesťanskodemokratické strany (CDU). Německá justice dnes rozhodla, že Schreiber zůstane ve vězení v bavorském Augsburgu, neboť na svobodě by hrozilo nebezpečí jeho útěku.

Pětasedmdesátiletý Schreiber, kterému v Německu hrozí až 15 let vězení, dnes prostřednictvím svého právníka všechna obvinění odmítl. Schreiber se
prý odmítl nechat fotografovat soudními fotografy.

Podle vyjádření zástupců soudu je velmi nepravděpodobné, že by hlavní proces s obviněným začal ještě před volbami do Spolkového sněmu, které se uskuteční 27. září.

Proces tak zřejmě nakonec neovlivní předvolební kampaň, v níž by mohl poškodit především konzervativní blok CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Kandidát na kancléře konkurenční Sociálnědemokratické strany Německa (SPD), nynější ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, se vyjádřil v tomto směru skepticky. „Zaprvé nevím, zda bude vypovídat. Zadruhé nevím, co řekne,“ řekl Steinmeier televizi ZDF.

Proces se dotýká vysokých představitelů německé politiky

Německá justice Schreibera podezřívá z toho, že prostřednictvím rozvětveného systému švýcarských skrytých kont uplácel německé manažery i politiky. Bývalý obchodník se zbraněmi je klíčovou postavou ve skandálu kolem neprůhledného sponzoringu křesťanských demokratů v 90. letech, kdy byl jejich šéfem Kohl a po něm dnešní ministr vnitra Wolfgang Schäuble.

Schreiber údajně v roce 1991 mimo jiné předal milion marek pokladníkovi CDU Waltheru Leisleru Kiepovi. Skandál se prohloubil v roce 1999, kdy Kohl přiznal, že osobně přijímal peněžité dary od anonymních dárců, které dodnes tají. Vyšetřování vůči bývalému kancléři však bylo přerušeno.