Obama slaví 48. narozeniny v těžké době

Washington - Americký prezident Barack Obama slaví první narozeniny v Bílém domě. Čerstvého osmačtyřicátníka ale žádné bujaré oslavy nečekají. Boj o zdravotnickou reformu i další vnitropolitické problémy ho připravují o cenné body. Kritika - hlavně kvůli domácí politice - se na něj snáší ze všech stran. Prezident sám přiznává, že prožívá nejsložitější období od nástupu do funkce. Prvotní okouzlení přestává fungovat a strach ze zbytečného utrácení ho připravuje o stále více příznivců.

Kontroverzní šrotovné nastartovalo v USA prodej aut. Peníze už ale došly a Obama žádá Kongres o další dvě miliardy dolarů. Čelí kritice, že z vlády udělal nejvýkonnější autosalon. „Tahle politika je generační krádež. Budoucím generacím necháváme další biliony dluhů navíc a nikdo nevidí řešení, co s tím,“ říká republikánský senátor a bývalý Obamův soupeř v klání o křeslo v Bílém domě John McCain.

Před volbami Obama také slíbil zdravotní pojištění pro všechny. Původně doufal, že zákon projde ještě před letními parlamentními prázdninami, tenhle dárek mu ale Kongres k narozeninám nedal. Prezident také v kampani slíbil, že nebude zvyšovat daně, a svůj závazek míní dodržet. Jeho ekonomičtí poradci ale zvýšení daní nevyloučili. Reforma má stát až jeden a půl bilionu dolarů a je jasné, že vláda peníze musí někde sehnat.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)