Nizozemsko má první oběť prasečí chřipky

Haag - Nizozemsko potvrdilo první úmrtí na prasečí chřipku. Na nákazu virem A(H1N1) zemřel sedmnáctiletý mladík. Nizozemský ústav pro zdraví a životní prostředí upřesnil, že mladík měl i jiné vážné zdravotní potíže. V Nizozemsku je celkem evidováno 663 případů onemocnění, v nemocnicích je s ní devět pacientů.

Také v Polsku se zvyšuje počet nakažených - od konce dubna tu zaznamenali už stovku případů. Novinářům ve Varšavě to řekl vrchní zdravotní inspektor Andrzej Wojtyla. Podle náměstka ministra zdravotnictví Marka Habera je virus slabý, v Polsku dosud na tuto chřipku nikdo nezemřel.

Světová zdravotnická organizace (WHO) už eviduje 1154 obětí takzvané prasečí chřipky. Jen za prvních pět dnů minulého týdne nemoci podlehlo 338 lidí. Nejvíce mrtvých WHO zaznamenala v USA, kde počet potvrzených obětí stoupl na 1008. Více než 300 z nich patří k novým případům z minulého týdne. Laboratorně potvrzených případů nákazy pandemickou chorobou má WHO přes 162 tisíc, výskyt nemoci na svém území potvrdilo již 168 států.