Clintonová zahájila v Africe svou nejdelší zahraniční cestu

Washington - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes přicestovala do Keni a v Africe tak zahájila svou zatím největší a nejdelší zahraniční cestu od nástupu do funkce. USA chtějí především získat přístup k africkému nerostnému bohatství, chystají se ale podpořit i tamní zemědělství, aby Afrika přestala být závislá na zahraniční potravinové pomoci. Černý kontinent bohatý na ropu a nerosty je pro USA velkou výzvou, momentálně ovšem v investicích v afrických státech s velkým nerostným bohatstvím kralují Číňané.

Šéfka americké diploamcie navštíví sedm afrických států během 11 dní. V Keni se zúčastní ekonomického fóra a setká se zde i se somálským prezidentem Sharifem Sheikhem Ahmedem. Ten si od schůzky slibuje hlavně podporu v tažení proti pirátům a islamistickým extremistům, kteří mají vazby na teroristickou síť al-Káida. Clintonová zřejmě nabídne somálské vládě pomoc při vojenském výcviku a dodávky zbraní.

Clintonová chce otevřít dveře na africký trh pro americké investory. Proto zamíří také do Nigérie, která je jedním z největších vývozců ropy na světě. Clintonová chce rozšířit také obchodní vazby s Angolou, odkud do USA proudí velké množství surové nafty. Šéfka americké diplomacie navštíví i Jihoafrickou republiku, kde je Amerika největším investorem, do Demokratické republiky Kongo, Libérie a cestu zakončí na Kapverdských ostrovech.

Hillary Clintonová míří do Afriky (zdroj: ČT24)

Největším konkurentem USA v Africe je Čína 

Ostatní africké země, jako je Súdán, Zimbabwe, Zambie nebo Kamerun, dobývá svými investicemi Čína. Ta zde podle analytiků nahrazuje vliv bývalých evropských koloniálních mocností. Číňané chtějí africké nerostné bohatství, protože ho potřebují pro udržení svého hospodářského růstu. Vzájemný obchod Číny s africkým kontinentem podle statistik čínského ministerstva průmyslu loni přesáhl hranici stovky miliard dolarů, což je desetkrát více než na přelomu tisíciletí. Na černém kontinentu podle odhadů podniká v celkem 13 zemích přes 800 čínských společností. V posledních letech prý na africkém kontinentu pracují až stovky tisíc Číňanů.