Soud s obviněnými z vraždy Politkovské odložen na pátek

Moskva - Ruský soud na pátek odložil opakovaný proces se třemi muži obviněnými z vraždy ruské novinářky Anny Politkovské. Do té doby si chce soudce prostudovat návrhy obžaloby i obhajoby, aby byl proces zastaven a kauza vrácena prokuratuře k novému prověření a doplnění faktů. Známou kritičku Kremlu Politkovskou zastřelil najatý vrah v roce 2006 před vchodem do jejího moskevského domu. Ten však spravedlnosti stále uniká a mnozí velmi pochybují, že bude někdy dopaden.

Před soudem, který začal v listopadu minulého roku, nyní opět stanul bývalý policista Sergej Chadžikurbanov a čečenští bratři Džabrail a Ibragim Machmudovovi, kteří pachateli činu k vraždě napomáhali. Politkovskou údajně sledovali, určili místo, kde k vraždě dojde, a také sehnali vražednou zbraň.

Vyšetřovatelé případu jsou přesvědčení, že najatým zabijákem byl třetí sourozenec bratrů Machmudovových - Rustam. Ten však díky falešnému pasu, který mu vystavila podplacená úřednice, uprchl do zahraničí.

Případ vraždy Politkovské znovu k soudu (zdroj: ČT24)

Vyšetřování případu i následný soud provází mnoho spekulací. Během dvouletého vyšetřování se totiž nepodařilo ani dopadnout pachatele, ani odhalit, kdo si vraždu novinářky objednal. Ruská média označila soud, který obviněné spolupachatele původně osvobodil, za naprosté fiasko. „Někteří lidé napojení na ruské státní struktury prostě nemají zájem na tom, aby se věc vyšetřila,“ tvrdí Sergej Sokolov, šéfredaktor listu Novaja gazeta, pro který Politkovská psala.

Známá kritička Kremlu usilovala o občanskou společnost a demokracii v Rusku. Veřejnosti byla známá zejména díky svým reportážím z Čečenska, které ukazovaly, jakým způsobem se chová ruská armáda v této autonomní republice. Taková činnost se samozřejmě nelíbila jak ruskému vedení, tak zkorumpovaným bezpečnostním složkám nebo promoskevským čečenským politikům.

Květiny u místa, kde byla zavražděna ruská novinářka Anna Politkovská
Zdroj: ČT24