Na sjezdu Fatahu vypukly hádky mezi vedením strany a delegáty

Betlém - Druhý den sjezdu umírněné strany Fatah předsedy palestinské autonomie Mahmúda Abbáse dnes poznamenaly hádky mezi vedením strany a delegáty, kteří marně požadovali hodnotící zprávy o řízení hnutí. Stovky z asi 1900 delegátů protestovaly proti tomu, že chybí úřední a finanční bilance o chodu hnutí Fatah od jeho předchozího sjezdu před 20 lety. Nespokojení účastníci zasedání přerušili vystoupení jednoho z členů vedení strany, který rozzloben opustil pódium.

Hádky se zpočátku nedařilo uhasit ani Abbásovi. Jeho snaha vypovědět z jednacího sálu jednoho zvlášť halasného kritika vyvolala odpor řady delegátů. Krátce musela zasáhnout i ochranka. Delegát nakonec mohl zůstat v sále a situace se zklidnila.

Cílem první konference Fatahu po 20 letech je zejména volba nového vedení, zlepšení image strany, které poškodily korupční skandály, a zlepšení pozice strany vůči konkurenčnímu radikálně islámskému hnutí Hamas. Avšak generační a regionální spory, které se projevily, zpochybňují schopnost Fatahu provést rozsáhlé vnitřní reformy. Řada mladších aktivistů také tvrdí, že Abbás zaplnil řady účastníků sjezdu svými přívrženci tak, aby zmanipuloval čtvrteční volbu předsednictví strany. Dalším sporným bodem se stalo zastoupení 400 delegátů Fatahu, kterým konkurenční Hamas neumožnil opustit pásmo Gazy.

Abbás v úterý vyzval delegáty k činům. „Tento sjezd musí představovat platformu pro nový začátek a upevnit náš boj k dosažení našich hlavních cílů: osvobození a nezávislost. Jsme toho schopni? To je otázka, která je kladena členům sjezdu,“ zdůraznil předseda palestinské autonomie v úvodním proslovu k delegátům.

Strana Fatah, kterou založil někdejší palestinský předák Jásir Arafat, ovládala palestinskou autonomii od roku 1994 do roku 2006, kdy ji překvapivě porazil v parlamentních volbách radikální Hamas. Ten poté zcela ovládl pásmo Gazy. Nesnášenlivost mezi Fatahem a Hamasem se odráží i v rozštěpení postojů arabského světa k palestinské otázce.

Vydáno pod