V Japonsku vyvinuli rehabilitační oblek usnadňující chůzi

Tokio - Japonská technologická společnost vyvinula robotický rehabilitační oblek. Lidem s problémy pohybového ústrojí může usnadnit chůzi. Oblek s názvem HAL (anglická zkratka pro hybridní pomocnou končetinu) vyvinula společnost Cyberdyne. Váží deset kilogramů a je vybaven čidly zachycujícími přes kůži signály, které mozek vysílá do končetin. Předává je pak mechanickým vzpěrám připoutaným ke stehnům a kolenům.

Oblek předváděli tři zaměstnanci firmy a absolvovali v něm hodinovou cestu vlakem z japonského města Cukuba a procházku centrem Tokia. „HAL má pomoci lidem se slabými svaly na nohou a pohybovými problémy,“ řekl zástupce firmy Takatoši Kuno. HAL může být užitečný pro tělesně postižené nebo starší lidi. 

Oblek chtějí USA i některé země z Evropy

Zapůjčení verze obleku určeného pro lidi s jednou končetinou stojí měsíčně 150 000 jenů (asi 28 000 korun), za verzi s dvěma robotickými končetinami je to měsíčně 220 000 jenů (téměř 42 000 korun). O pomůcku, která se vyrábí ve třech velikostech, projevily zájem USA a některé evropské země. Datum, kdy se HAL dostane do prodeje, výrobní náklady ani výslednou cenu společnost neprozradila. 

Ve stárnoucím Japonsku je jedna pětina populace starší 65 let, za 30 let se má tento počet zdvojnásobit.

Vydáno pod