Hledá se potomek Přemyslovců. Pomůže výzkum DNA

Netopíce - Unikátní výzkum, který u nás nemá obdoby, dnes odstartovali archeologové v Netolicích. Místní lidé díky nim dostanou šanci se dozvědět, jestli někdo z jejich předků není pochován na raně středověkém hradišti nedaleko města. Vzorky DNA z několika desítek velmi starých hrobů chtějí vědci porovnávat s genetickými informacemi místních starousedlíků.

Obyvatelé Netolic by díky zcela mimořádnému projektu mohli například zjistit, zda jsou potomky Přemyslovců nebo jestli jejich předci přežili morové rány a třicetiletou válku. „Cílem výzkumu je srovnat DNA z kosterních pozůstatků s DNA profily recentní místní populace,“ vysvětlil vedoucí výzkumu Jaromír Beneš.

Netolice byly mezi jedenáctým a třináctým stoletím významným přemyslovským centrem a vědci našli ve měste dobře zachované hroby. Netolice mají z jejich pohledu i další výhodu. Podle Beneše jsou ideální proto, že v nich nedocházelo k takovým změnám ve složení obyvatelstva jako v ostatních regionech.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Dnes archeologové s rouškami a rukavicemi začali s odebíráním vzorků DNA z velmi starých lidských koster. „Pro nás jsou nejzajímavější zuby, protože nejlépe uchovávají genetickou informaci,“ řekl Beneš. DNA současných obyvatel Netolic začnou vědci shromažďovat od září. Na rozsáhlém výzkumu, který z větší části platí Evropská unie, se podílí řada institucí - od Jihočeské univerzity, přes Národní až po Prachatické muzeum. První konkrétní výsledky unikátního výzkumu chtějí archeologové zveřejnit ještě koncem letošního roku.