Matka Kampuschové šokována výroky předsedy vyšetřovací komise

Vídeň - Matka Nataschi Kampuschové chce zažalovat předsedu rakouské vyšetřovací komise, jež přezkoumává případ její dcery, kterou jako desetiletou unesl psychicky narušený muž a přes osm let ji držel ve sklepě. Předseda komise Ludwig Adamovich totiž v nedělním vydání listu Kronen Zeitung prohlásil, že v době věznění bylo Kampuschové "určitě lépe než předtím".

Matka Kampuschové Brigitta Sirnyová zvažuje podání žaloby kvůli poškození osobnostních práv své rodiny, určitě ale podá stížnost k rakouskému ministerstvu vnitra, uvedl její právní zástupce. „Jako právník paní Sirnyové jsem nechutnými vyjádřeními doktora Adamoviche šokován. Nepřísluší mu, aby napadal paní Sirnyovou jako matku,“ uvedl. Adamovich se nechtěl dnes k obviněním vyjadřovat.

Nataschu Kampuschovou unesl v březnu 1998 ve Vídni duševně nemocný Wolfgang Priklopil, když šla do školy. Přes osm let ji pak držel ve sklepě svého domu v dolnorakouském Strasshofu. V srpnu 2006 se jí vlastními silami podařilo utéct, Priklopil poté spáchal sebevraždu. Adamovichova komise, kterou zřídilo rakouské ministerstvo vnitra, prověřuje mimo jiné, zda únosce neměl komplice.

Rodiče Nataschi, vyučená krejčová Brigitta Sirnyová (rozená Kampuschová) a pekař Ludwig Koch, se rozešli, když byla jejich dcera ještě malá. Natascha má ještě dvě nevlastní sestry. Sirnyová o době, kdy byla její dcera v zajetí, napsala knihu Zoufalé roky: můj život bez Nataschi.

Rakušanku Nataschu Kampuschovou osm let věznil její únosce Wolfgang Priklopil.
Zdroj: ČTK/AP/Hans Punz