Turecký premiér se poprvé sešel s prokurdskými politiky

Ankara - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan se poprvé sešel s představiteli strany, která usiluje o smíření s Kurdy. Strana pro demokratickou společnost (DTP) získala v posledních volbách 21 křesel v 550členném parlamentu. Její poslanci žádají od vlády víc práv pro kurdskou menšinu. Vláda ale jednání s povstaleckou Stranou kurdských pracujících (PKK) odmítá.

Erdogan chce položit základy k ukončení 25 let trvajícího kurdského povstání na jihovýchodě země. Přiznal pak ale, že cesta k míru bude ještě dlouhá a obtížná. Premiér se dosud s předsedou DTP Ahmetem Türkem nechtěl setkat, protože odmítají označovat povstalce za teroristy.

Kurdové tvoří asi pětinu tureckého obyvatelstva. PKK požaduje autonomii jihovýchodních oblastí, kde většina z nich žije. Některé základny má PKK na iráckém území. Konflikt si zatím vyžádal asi 44 tisíc mrtvých.

V Turecku obviněno dalších 52 lidí z protivládního spiknutí

Turecká prokuratura dnes také obvinila dalších 52 lidí z účasti na spiknutí s cílem svrhnout nynější vládu, která má kořeny v politickém islámu. Jde o další rozšíření takzvaného případu Energekon, v jehož rámci je už na základě stejných obvinění souzeno 150 lidí, mezi nimi i několik vysoce postavených generálů.

Obžaloba o skoro 1500 stranách, kterou předložil istanbulský prokurátor, přičítá obžalovaným úmysl svrhnout vládu premiéra Erdogana, vytvářet ilegální ozbrojené skupiny a podkopat turecký stát. Mezi obviněními je také údajný plán na zavraždění arménského patriarchy v Turecku a šéfa místní menšinové islámské obce alávitů a plány pumových útoků, to vše s cílem vyprovokovat intervenci armády. Ta je v Turecku považována za ručitele laického charakteru státu a loni vládě pohrozila, že na jeho obranu zasáhne. Armáda už za posledních čtyřicet let uskutečnila čtyři převraty.

Mezi podezřelými je několik generálů ve výslužbě včetně bývalého šéfa národní bezpečnostní rady, jeden odborářský vůdce, rektoři některých univerzit a bývalý šéf orgánu, který univerzity řídí.

Předseda turecké Ahmet Türk po jednání s premiérem Erdoganem
Zdroj: ČT24