V době ramadánu Íránci do Mekky nesmějí

Teherán - Íránská vláda se rozhodla zakázat věřícím pouť do Mekky v období postního měsíce ramadánu, který je pohyblivým svátkem a letos potrvá zhruba od 22. srpna do 19. září. Důvodem je hrozba šíření prasečí chřipky mezi poutníky. Íránské úřady registrují přes 145 případů nákazy; většinou jde právě o poutníky do Mekky.

„Státní výbor pro prevenci viru A(H1N1) dnes rozhodl, že poslední íránský poutník musí opustit Saúdskou Arábii před začátkem měsíce ramadánu. V tomto měsíci žádné poutě do Mekky konat nebudeme,“ uvedlo íránské ministerstvo zdravotnictví. Prasečí chřipka se v Íránu poměrně rychle šíří, dosud jí zde ale nikdo nepodlehl. Ve světě si nákaza virem A(H1N1) vyžádala už 1265 životů, nakaženo bylo podle oficiálních údajů nejméně 188 tisíc lidí.

Každý rok se velké pouti do Mekky účastní několik set tisíc Íránců. Hadždž se letos uskuteční koncem listopadu. Ovšem po celý rok je možné uskutečnit takzvanou malou pouť nazývanou umra, která zahrnuje méně rituálů. Pouť do Mekky je jedním z pěti pilířů islámu a zdravý muslim je povinen ji vykonat alespoň jednou za život.