Vědci přišli na kloub genetické struktuře HIV

Raleigh - Tým amerických vědců rozluštil kompletní genetickou strukturu varianty viru HIV typu 1, hlavní příčiny nemoci AIDS. Publikovaný výzkum může posunout chápání toho, jak virus funguje, a teoreticky urychlit vývoj léků proti nemoci AIDS. Vědci z univerzity v Severní Karolíně teď plánují testy, pomocí kterých by chtěli pozměnit genetickou strukturu viru. Informace přinesla BBC.

„Začínáme rozumět způsobům, které genom používá, aby pomohl viru uniknout před odhalením ze strany lidského hostitele,“ uvedl autor studie Ron Swanstrom.

Vědci se pokusí podle získaných znalostí pozměnit genetickou strukturu viru. „Jestliže se nebude vyvíjet, když narušíte virus mutací, pak poznáte, že jste mutovali nebo zasáhli něco, co je pro virus důležité,“ vysvětlil profesor mikrobiologie a imunologie Swanstrom.

Virus HIV přenáší genetickou informaci ve složitějších strukturách, než tomu je u jiných virů. Podobně jako například viry způsobující hepatitidu typu C nese HIV informaci v jednoduché šroubovici RNA, nikoli ve dvojité formě DNA. Informace vymezená DNA je zakódovaná relativně jednoduše, v případě RNA je to komplikovanější.

David Robertson z manchesterské univerzity tuto analýzu vítá. „Jestliže můžeme odhalit určité vnitřní uspořádání, potom můžeme porovnat systémy odlišných virů a nově pochopit, jak pracují,“ upozornil Robertson. Keith Alcorn z britské informační služby HIV dodává: „Snaha o mutaci viru není nová myšlenka, ale je to jedna z řady možností. Jak bude tato informace důležitá pro vývoj nových léků zatím není jasné, ale je to užitečný příspěvek k tomu, co už víme.“

HIV v akci
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org
Vydáno pod