Felicia by se měla vyhnout obydleným oblastem

Miami (USA) - Prozatím nejsilnějším hurikánem letošní sezony se stala cyklona Felicia ve východním Pacifiku na západ od mexických břehů. V noci na čtvrtek dosáhla čtyřky na Saffir-Simpsonově pětistupňové škále pro měření síly hurikánů. Rychlost větru se pohybuje kolem 225 kilometrů v hodině. V tuto chvíli se nachází asi 2000 kilometrů jihozápadně od Kalifornského poloostrova a měla by se rychlostí asi dvacet kilometrů za hodinu dál pohybovat na severozápad. Hurikán by ale při své největší síle neměl přejít přes žádnou obydlenou oblast. Pomalu se navíc už dostává nad chladnější vody, takže by v pátek měl pozvolna začít slábnout.

V pondělí by se ve stádiu tropické deprese mohla Felicia přiblížit k Havajským ostrovům. Trochu zamíchat s meteorologickými modely by ale zřejmě mohla ještě případná interakce Felicie se zbytky bouře Enrique, která se nachází asi 1000 kilometrů severněji.

Hurikánová sezona ve východním Pacifiku začíná 15. května a končí 30. listopadu. Nejvíce tropických bouří se zpravidla vytvoří v období od července do září.