Pachatel velké vlakové loupeže oslaví osmdesátku na svobodě

Londýn - Ronnieho Biggse, spolupachatele slavné velké vlakové loupeže z roku 1963, propustí v pátek na svobodu. Britský ministr spravedlnosti vyhověl vězňově žádosti s ohledem na jeho podlomené zdraví. Biggs v sobotu oslaví 80. narozeniny. Po několika záchvatech mrtvice zčásti ochrnul a ve vězení si měl odpykat ještě přes 20 let. Minulý měsíc byl hospitalizován kvůli těžkému zápalu plic, podle lékařů má minimální naději na uzdravení.

Biggs byl jedním z mozků patnáctičlenného gangu, který v noci z 8. na 9. srpna 1963 zastavil poštovní vlak na trase Glasgow-Londýn a ukradl tehdy rekordních 2,6 milionu liber. Tato částka se rovná dnešním asi 900 milionům korun. Pachatelé byli ale pět dnů po činu dopadeni a soud nad nimi vynesl rozsudky vězení v celkové délce 300 let.


Ronald Arthur Biggs byl pak zatčen a odsouzen k 30 letům. V roce 1965 se mu však podařilo utéci, nechal si udělat plastickou operaci a léta se ukrýval ve Španělsku, v Austrálii a od roku 1970 v Brazílii, kde měl i svůj fanklub. Díky svému útěku z vězení se stal asi nejznámější postavou této kauzy. Po 36 letech na útěku, bez peněz a nemocný, se nakonec v roce 2001 vzdal britským úřadům.

Biggs bude propuštěn z vězení (zdroj: ČT24)

Biggsův advokát:

„Je propuštěn na svobodu, aby zemřel.“

Biggs zemře, nepůjde do hospody ani nepojede do Ria 

Po Biggsově hospitalizaci minulý měsíc vyzval jeho syn Michael k jeho propuštění, ale ministr spravedlnosti Jack Straw to zamítl s poukazem na to, že Biggs svého činu nikdy nelitoval. Biggsův advokát Giovanni Di Stefano proti tomu ostře protestoval. „Všichni jeho spoluviníci si odpykali jen třetinu trestu. Proč ne on?“ prohlásil tehdy s tím, že Biggs je v nemocnici na umělé výživě, utrpěl tři mozkové mrtvice, nemůže chodit a nemůže mluvit. 

Dnešní ministrovo rozhodnutí advokát uvítal. „Je propuštěn na svobodu, aby zemřel, a to není možné považovat za vítězství. Ale je to vítězství zdravého rozumu a pan Straw udělal správné rozhodnutí. Ten člověk je nemocný. Zemře, nepůjde do hospody ani nepojede do Ria. Zůstane v nemocnici. Pokud by z ní mohl vyjít, šel by do domova důchodců,“ řekl v televizi Sky News.

  • Britská policie vyšetřuje velkou vlakovou loupež z roku 1963 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1032/103190.jpg
  • Zatčení pachatelů velké vlakové loupeže autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1032/103191.jpg
Vydáno pod