Senát USA potvrdil Sotomayorovou do Nejvyššího soudu USA

Washington - Americký Senát dnes potvrdil za členku Nejvyššího soudu Spojených států Soniu Sotomayorovou. Ta se tak stala první zástupkyní hispánské menšiny v této instituci. Soudci Nejvyššího soudu USA jsou jmenováni doživotně, mohou se ovšem rozhodnout své místo opustit sami. Nyní se jedno z devíti křesel uvolní poté, co v létě odejde na odpočinek dlouholetý člen Nejvyššího soudu David Souter. Senát pro Sotomayorovou hlasoval poměrem 68:31 a potvrdil tak do doživotní funkce ženu, kterou si vybral prezident Barack Obama.

Navrhování členů Nejvyššího soudu patří k nejdůležitějším prezidentským pravomocem. Pro Soniu Sotomayorovou hlasovali všichni senátoři za Obamovy demokraty, ale i devět ze čtyřiceti republikánů. „Senát svým rozhodnutím potvrdil svou dvousetletou tradici: že rovnost před zákonem není jenom nápis nad vchodem do soudních budov,“ řekl prezident Obama.

Pětapadesátiletá Sotomayorová V Nejvyšším soudu nahradí člena levicovějšího křídla, politická rovnováha mezi konzervativci a liberály tak zůstane zachovaná. Až dosud působila jako soudkyně federálního odvolacího soudu v New Yorku. Mezi federální soudce ji v roce 1991 vybral republikánský prezident George Bush starší. Je považovaná za umírněnou liberálku, po jejím příchodu se dosud převládající konzervativní orientace Nejvyššího soudu patrně příliš nezmění, protože i Souter se řadí mezi liberály. Konzervativní orientace převládá v sestavě od doby, co tribunál dvakrát doplnil Obamův republikánský předchůdce George Bush.