Kouřit už se nebude ani v Iráku

Bagdád - Irácká vláda dnes schválila návrh zákona, který zakazuje kouření na veřejných místech. Cílem zákona je snížit počet kuřáků a chránit před dopady kouření ostatní obyvatelstvo. To však bude podle Reuters velmi složité v zemi, kde jsou i chodby nemocnic často plné nedopalků. Iráčané, kteří jsou náruživými kuřáky, ale říkají, že jim po letech násilí, sebevražedných útoků a únosů dělají starost úplně jiné věci.

Pokud by návrh zákona prošel parlamentem, vztahoval by se zákaz kouření na budovy ministerstev, letiště, firemní budovy, divadla, kina a školy. Na kouření by pak byla vyčleněna zvláštní místa. Není zatím jasné, zda by se zákaz vztahoval i na oblíbené vodní dýmky. Trestu by se však nevyhnuli mladiství a reklama na cigarety by mohla být pokutována až téměř 4300 dolary.

Jedním z důvodů, proč je v Iráku kouření tak rozšířené, je cena balíčku cigaret, který se dá pořídit v přepočtu i za pět korun. I když násilí v Iráku za posledních 18 měsíců prudce ubylo, povstalecké útoky stále připravují mnoho civilistů o život. Navíc se nezaměstnanost blíží 20 procentům, a tak si řada Iráčanů krátí čas během dne v kavárnách u aromatických vodních dýmek.