Šéf pákistánského Talibanu je možná po smrti

Islámábád - Vůdce pákistánské odnože Talibanu Baitulláh Mahsúd "téměř jistě" zahynul před dvěma dny při raketovém útoku. Prohlásil to dnes pákistánský ministr zahraničí Šáh Mahmúd Kureší. Naproti tomu Spojené státy informaci o Mahsúdově zabití zatím odmítly potvrdit. Zprávu potvrdil i Mahsúdův pomocník a vojenský velitel Talibanu Kafaját Ulláh.

„Teď je téměř jisté, že je mrtvý,“ zdůraznil Kureší. „Několik vládních agentur to oznámilo, jeho vlastní lidé to řekli, jsou tam lidé, kteří byli na pohřbu a jsou svědci pohřbu,“ dodal.

Podle ministra byl Mahsúd hlavní vůdčí osobností Talibanu v Pákistánu. „Bude těžké jej nahradit v brzké době, protože soustřeďoval velkou část velení, byl oblíbený jako žádný z ostatních talibanských vůdců. Takřka ovládal různé frakce a není jiná osobnost, která by ho nahradila.“ Podle Kurešího se teď o nástupnictví svede vnitřní mocenský boj.

Stoprocentní jistota zatím není

Hmatatelné důkazy však chybějí, proto byli na místo vysláni experti, kteří mají zprávu o smrti potvrdit, řekl nicméně ministr. „Abychom si byli stoprocentně jistí, provedeme kontrolu na místě.“

Předpokládá se, že středeční útok na kmenové území Jižní Vazíristán podnikl americký bezpilotní letoun. USA na Mahsúdovu hlavu vypsaly odměnu pět milionů dolarů. Raketa zasáhla dům jeho tchána Maulány Ikramuddína, v němž kromě Mahsúdovy manželky usmrtila ještě další dvě osoby.

Pákistánský Taliban už prý vybírá Mahsúdova nástupce 

Podle očitých svědků v době útoku Mahsúd odpočíval na střešní terase. Zotavoval se z nemoci, kvůli které bral léky. Lidé, kteří údajně po útoku spatřili jeho tělo, řekli, že bylo napůl znetvořeno. „Byl zabit se svou ženou a pochován v Nargosej (asi kilometr od místa raketového útoku),“ uvedl nejmenovaný důstojník pákistánských tajných služeb. Na místo útoku nyní míří experti, kteří mají zprávu o smrti potvrdit.

Podle informací BBC se v Jižním Vazíristánu již sešli představitelé Talibanu, aby vybrali Mahsúdova nástupce. Nejpravděpodobnějším kandidátem je Hakímulláh Mahsúd, který velel a trénoval sebevražedné útočníky.

Baitulláh Mahsúd:

Asi pětatřicetiletý Mahsúd, který je spojencem teroristické sítě al-Káida, je v Pákistánu považován za současného nejnebezpečnějšího teroristu. Za šéfa pákistánského Talibanu se prohlásil koncem roku 2007, kdy pod svým vedením shromáždil 13 různých frakcí na severozápadě země. Jeho bojovníci, jejichž počet se odhaduje až na 20 tisíc, prý stojí za vlnou sebevražedných útoků v Pákistánu i za útoky na zahraniční síly v sousedním Afghánistánu. Mahsúd je obviňován i z organizace atentátu, při němž zemřela v prosinci 2007 v Islámábádu pákistánská expremiérka Bénazír Bhuttová.