Gruzie a Rusko si připomínají první výročí války v napjaté atmosféře

Tbilisi - Gruzie si dnes připomíná první výročí války s Ruskem o Jižní Osetii, Moskva plánuje vzpomínkové akce oficiálně až o den později. Podle Gruzie loňská válka začala 7. srpna vjezdem ruského armádního konvoje na území Jižní Osetie. Moskva však tvrdí, že konflikt zahájila až o den později gruzínská armáda útokem na jihoosetskou metropoli Cchinvali. Válka, během níž zemřely stovky vojáků i civilistů, skončila porážkou Gruzie a vyhlášením nezávislosti Jižní Osetie a Abcházie, dvou gruzínských vzbouřeneckých republik. Prezidenti obou zemí se dnes také opět obvinili z vyprovokování celého konfliktu.

I přes dohodu o příměří zůstává v obou separatistických oblastech asi 3700 ruských vojáků. Zatímco Tbilisi Jižní Osetii a Abcházii stále považuje za součást svého území, Moskva po válce uznala jejich nezávislost, což vyvolalo silnou kritiku Západu. Navzdory křehkému příměří dochází na hranici se separatistickými regiony ke sporadickým přestřelkám, obě strany drží pozice jen několik set metrů od sebe a z trvajícího napětí se viní navzájem. Rusko také posílilo svou vojenskou přítomnost v oblasti.


Oficiální vzpomínkové akce začaly v Gruzii o půlnoci na dnešek zažehnutím ohňů v pohraničním Gori a protestem tisíců studentů proti ruským okupantům. V poledne na minutu také utichla celá země.

Medveděv a Saakašvili: Opět obviňování

Prezident Michail Saakašvili ve výročním projevu v Gori řekl, že přes vojenské vítězství utrpělo Rusko ve válce o Jižní Osetii diplomatickou porážku. Prohlásil dále, že „díky našim západním přátelům jsou dveře Evropské unie a Severoatlantické aliance otevřeny (pro Gruzii) víc než kdy předtím“. Podotkl rovněž, že skoro všechny země světa bránily územní celistvost Gruzie.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv vystoupil v televizi NTV a obvinil Saakašviliho, že útokem na jihoosetskou metropoli Cchinvali zavinil velké lidské ztráty. „Ruská federace musila rychle odpovědět a tak zachránit stovky a tisíce životů a obnovit mír na Kavkazu, který byl vážně ohrožen,“ prohlásil. Americký prezident Barack Obama vyzval oba státníky ke klidu.

Zítra v souvislosti s výročím čeká Rusko premiéra televizního dokumentu, který prý ukáže zapojení USA do války a také prý odhalí, jak jsou západní televize využívány k ovlivňování veřejného mínění v neprospěch Ruska.

Rok po válce je stále na útěku 24 tisíc lidí

Rok po válce zůstává podle zprávy organizace Amnesty International mimo svůj domov nejméně 24 tisíc lidí, kteří mají jen minimální vyhlídky na návrat. Neutěšená je ale prý i situace těch, kteří se do někdejšího válečného regionu vrátili. Amnesty kritizuje také skutečnost, že dosud nebyl nikdo postaven před soud za válečné zločiny, kterých se na civilistech dopouštěly gruzínské i ruské jednotky.

Před boji uteklo podle Amnesty International 192 tisíc lidí. Z nich 38 500 zamířilo do Ruska a s výjimkou 4000 osob se všichni po skončení války vrátili zpět do Jižní Osetie. Ze 138 tisíc gruzínských uprchlíků zůstává mimo původní domov asi 20 tisíc lidí.

Britský deník The Times dnes poznamenal, že Gruzie těžce zaplatila za naivní horkokrevnost svého prezidenta Saakašviliho, ani Rusko však nemá zvláštní důvod k jásotu, protože věc zůstala nevyřešena a skutečný mír není v dohledu. „V tomto konfliktu patří obě strany k poraženým,“ míní list.

Vydáno pod