Bomby dnes zabíjely v Iráku i v Afghánistánu

Bagdád - Životy 47 lidí si dnes vyžádaly bombové útoky na různých místech Iráku. Sedm šíitských poutníků vracejících se ze svatého města Karbalá dopoledne v Bagdádu zabily bomby nastražené u silnice. Později vybuchla bomba u šíitské mešity nedaleko Mosulu na severu země, přičemž zahynulo 38 lidí a dalších 95 dalších bylo zraněno. Podle policie je pravděpodobné, že počet obětí ještě vzroste. K útokům se zatím nikdo nepřihlásil.

První bomba vybuchla dopoledne na kraji bagdádské šíitské čtvrti Sadr. Čtyři poutníky cestující v mikrobusu zabila, dalších osm zranila. O něco později explodovaly v jiné části iráckého hlavního města další dvě nálože a připravily o život tři poutníky, kteří se vraceli domů do čtvrti Sadr. Třináct lidí utrpělo zranění. U Mosulu vjel sebevražedný atentátník mezi věřící automobilem.

Do Karbaly se tento týden sjely statisíce věřících, kteří si připomínají výročí narození imáma, jenž v devátém století zmizel. Šíité věří, že se vrátí a obnoví klid a mír. Vrchol náboženských oslav připadl na čtvrteční večer a dnešní ráno.


V Afghánistánu bylo od čtvrtka zabito sedm zahraničních vojáků

Bomby zabíjely také v Afghánistánu, od čtvrtka na jihu země zahynulo sedm zahraničních vojáků. Čtyři americké vojáky usmrtil výbuch nálože nastražené u silnice v jihoafghánské provincii Hílmand, tři členové jednotek NATO byli zabiti při pumovém útoku na jejich hlídku a během následné palby povstalců Talibanu.

Čtvrteční násilí si vyžádalo oběti i v řadách afghánských bezpečnostních sil. Při explozi bomby nastražené u silnice v jihoafghánské provincii Kandahár přišlo ve čtvrtek večer o život pět afghánských policistů. Dnes ráno zabil pumový výbuch v téže provincii člena afghánské soukromé bezpečnostní agentury, který doprovázel konvoj vezoucí zásoby mezinárodním jednotkám. Další čtyři příslušníci ostrahy utrpěli zranění.

Iráčtí vojáci
Zdroj: ČT24
Vydáno pod