Hrdina velké vlakové loupeže je svobodný, z lůžka už ale asi nevstane

Londýn - Ronnie Biggs, jeden z pachatelů slavné velké vlakové loupeže z roku 1963, je na svobodě. Pro těžce nemocného muže, který v sobotu oslaví osmdesátku, jde ale pouze o formální záležitost. Jeho špatný zdravotní stav mu sice přinesl milost, nikdy mu už ale asi nedovolí opustit nemocnici. Změní se pro něj jen to, že u jeho lůžka už nebude stát vězeňská stráž. Ve vězení Biggs celkem strávil deset let, odpykat si měl ještě dalších 20. Od velké vlakové loupeže, kterou proslavil i film Buster s Philem Collinsem, uplyne v sobotu 46 let.

Britský ministr spravedlnosti Jack Straw vyhověl vězňově žádosti s ohledem na jeho podlomené zdraví. Po několika záchvatech mrtvice Biggs zčásti ochrnul. Minulý měsíc byl hospitalizován kvůli těžkému zápalu plic, podle lékařů má minimální naději na uzdravení. Je vyživován nasální sondou a již nemůže mluvit. „Trvalo mu to s psacími potřebami několik minut, ale uvedl, že je velmi šťastný, a my jsme nadšeni, že zvítězil zdravý rozum,“ řekl Biggsův syn Michael před nemocnicí v anglickém Norfolku. Radost z osvobození bývalého komplice vyjádřil i šéf někdejšího gangu Bruce Reynolds.

„V praxi se toho moc nezmění. Otec zůstane v nemocnici. Ovšem psychologicky je pro rodinu velmi důležité, že je svobodný,“ řekl dále Michael Biggs. Ten také po otcově hospitalizaci minulý měsíc vyzval k jeho propuštění, ale ministr spravedlnosti to nejdříve zamítl s tím, že Biggs svého činu nikdy nelitoval. Nakonec žádosti vyhověl vzhledem k vězňově zdravotnímu stavu. „Je propuštěn na svobodu, aby zemřel, a to není možné považovat za vítězství. Ale je to vítězství zdravého rozumu a pan Straw udělal správné rozhodnutí,“ řekl už dříve Biggsův advokát.


Biggs byl jedním z mozků patnáctičlenného gangu, který v noci z 8. na 9. srpna 1963 zastavil poštovní vlak na trase Glasgow-Londýn a ukradl tehdy rekordních 2,6 milionu liber. Jak uvedl londýnský spolupracovník ČT Ivan Kytka, šlo tehdy o největší loupež v britské historii. Tato částka se rovná dnešním asi 900 milionům korun. Pachatelé byli sice pět dnů po činu dopadeni a soud nad nimi vynesl rozsudky vězení v celkové délce 300 let, policii se ale nikdy nepodařilo najít celou ukradenou částku.

Ronald Arthur Biggs byl odsouzen k 30 letům, v roce 1965 se mu ale podařilo z vězení utéci. Ze svého podílu na lupu si nechal udělat plastickou operaci a léta se ukrýval ve Španělsku, v Austrálii a od roku 1970 v Brazílii, kde měl i svůj fanklub. Díky svému útěku z vězení se stal asi nejznámější postavou této kauzy. Kytka připomíná, že Biggs žil poměrně zajímavý život, zahrál si například menší roli v jednom pornografickém filmu a nazpíval píseň s punkovými Sex Pistols. Po 36 letech na útěku se ale nakonec bez peněz a nemocný vzdal v květnu 2001 britským úřadům a šel do vězení podruhé. Celkem během obou trestů strávil za mřížemi deset let.

Vydáno pod