Rakouská policie zatkla třetího podezřelého v případu z Kremže

Vídeň - Rakouská policie zatkla třetího pachatele krádeže v supermarketu Merkur v Kremži na Dunaji, při které byl zastřelen 14letý zloděj. Podle policistů je jím osmadvacetiletý Rumun z okresu Kremže. Úřady také potvrdily násilnosti při demonstraci mládeže u místa činu ve čtvrtek večer, jeden mladík byl zadržen. Policie navíc řeší stížnost rodiny oběti, že kromě zásadního sdělení o smrti syna ji policie o postupu vyšetřování nijak neinformovala.

Na základě svědeckých výpovědí zahájila dolnorakouská policie pátrání po možném třetím účastníku krádeže ve čtvrtek večer. Jak dnes oznámil podplukovník Roland Scherscher, hledala osobu, která z parkoviště před obchodem odjela vzápětí po příjezdu policejní hlídky. Osmadvacetiletého Rumuna, kterého policie dopadla v obci Gföhl, vyšetřovatelé podle něj nyní vyslýchají. V médiích se objevují spekulace, že to byl právě on, kdo zbylé dva mladíky k vloupání přemluvil.

Ve čtvrtek večer se u improvizovaného pomníčku se svíčkami před obchodem konalo povolené shromáždění místní mládeže k uctění památky oběti, uspořádané spolužáky a kamarády. Přítomnost médií mládež podrážděně odmítala. Během akce došlo k násilnostem, v jejichž důsledku bylo na jednoho z účastníků „z okolí usmrceného nezletilého“ následně podáno udání pro ublížení na těle, uvedl Scherscher. „Kvůli současné situaci bude dotyčný vyslechnut až později,“ dodal.

Rodina zastřeleného Floriana si postěžovala médiím, že kromě oznámení o smrti syna ji policie o postupu vyšetřování nijak neinformovala a žádné další zprávy nepodávala. „S kriminalisty nebyla žádná řeč, nechtěli o ničem mluvit a na naše otázky neodpovídali,“ uvedla matka. Scherscher uvedl, že dnes již vyšetřovatelé rodinu kontaktovali a náležitě ji informovali.

Střílející policisté budou dnes vyslechnuti 

Zasahující policisty, muže a ženu, kteří byli dosud kvůli šoku v péči psychologů, hodlá policie vyslechnout ještě dnes večer. Bylo potvrzeno, že v obchodě padly tři výstřely, z toho jeden zezadu zabil 14letého mladíka, druhý téměř 17letému prostřelil obě stehna a třetí „mířil výše do stropu“.

Na zraněného byla uvalena vyšetřovací vazba, když přiznal, že se na vloupání podílel. V nemocnici byl umístěn do vazebního pokoje, jeho zdravotní stav se zlepšuje. Policie uvedla, že mladík byl již dříve trestán a teprve před nedávnem propuštěn z vazby.

Rakouská policie před supermarketem Merkur
Zdroj: ČTK/AP/Markus Fasching