Medveděv slibuje Jižní Osetii všestrannou podporu

Vladikavkaz (Rusko) - Ruské vojáky, kteří se před rokem zúčastnili války s Gruzií o Jižní Osetii, dnes vyznamenal medailemi ruský prezident Dmitrij Medveděv. Zároveň zdůraznil, že Rusko bude nadále podporovat tuto gruzínskou separatistickou oblast, která s pomocí Moskvy před rokem vyhlásila nezávislost na Tbilisi. Medveděv se ve Vladikavkazu, správním středisku Severní Osetie, setkal i s představiteli sousední Jižní Osetie. Zatím není jasné, zda ruský prezident zavítá i do jižní části.

„Rusko vám se vším pomůže - v ekonomice i v sociální sféře… Samozřejmě poskytneme pomoc i ve vojenských záležitostech, neboť bez vojenské pomoci nastanou velké problémy,“ uvedl Medveděv ve svém projevu ve Vladikavkazu.

V těchto dnech si Gruzie i Rusko připomínají rok staré události: na loňský pokus Tbilisi silou obnovit kontrolu nad odbojnou autonomní oblastí reagovala Moskva vysláním ruských jednotek do Jižní Osetie. Válečný konflikt skončil porážkou Gruzie; následovalo ruské uznání nezávislosti Jižní Osetie i další gruzínské odpadlické republiky - Abcházie. Západ tento krok kritizoval.

Tbilisi válečný konflikt interpretuje jako ruské porušení mezinárodního práva a pokus Moskvy rozbít za pomoci separatistů gruzínský stát.

Podle dnešní zprávy Kremlu Medveděv v souvislosti s výročím rusko-gruzínské války zaslal dopis svému francouzskému protějšku Sarkozymu, v němž ocenil jeho tehdejší zprostředkovatelskou misi. Francie se jí ujala jako předsednická země EU.

Medveděv varuje před gruzínskými hrozbami

V Zakavkazsku vznikla nová geopolitická situace, ve které „jen stěží lze ignorovat samostatnou existenci dvou nových států“, citoval Kreml z dopisu. Medveděv zároveň tvrdí, že vážné znepokojení vyvolávají neustálé hrozby gruzínské strany, že silou obnoví svoji kontrolu nad Jižní Osetií a Abcházií.
„Jsem přesvědčen, že jen vytvoření takového smluvně-právního základu umožní vyhnout se novým výbuchům násilí a vyloučit opakování loňské tragédie,“ napsal Medveděv. Možnost dalšího konfliktu nevyloučila ani zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová.

Vydáno pod