Kalifornii nekrachuje jenom ekonomika, ale i místní věznice

Los Angeles - Americká Kalifornie stojí před novým problémem. Federální soudci totiž rozhodli, že do tří let bude propuštěno na 40 tisíc vězňů, což je skoro čtvrtina z celkového počtu. Soudci svůj verdikt odůvodnili tím, že stát není schopný zajistit v přeplněných věznicích práva odsouzených. Státní věznice jsou totiž naplněné dvakrát víc, než stanovuje kapacita, a každý měsíc tu zemře jeden vězeň.

Kalifornie se kdysi honosila titulem výkladní skříně Ameriky. Platila za nejekologičtější stát s progresivní vládou, centrum moderních technologií i zemědělství. Dnes ale tento kolos stojí na pokraji krachu s miliardovými dluhy v rozpočtu. Problémy se totiž v Kalifornii vrší ve velkém a výjimkou není ani státní sektor. Senátoři nyní přikročili kvůli plným věznicím také k postupné redukci jejich počtu v těchto zařízeních.
S argumenty soudců, že vysoký počet vězňů má vliv na jejich úmrtnost, nesouhlasí například kalifornský senátor John Benoit: „Úmrtnost vězňů je pod federální úrovní. Problémy, o kterých soudci mluví, prostě neexistují.“ Zhoršování situace je ale patrné už dlouhou dobu. I když kriminalita v regionu klesá, počet vězňů nikoliv - od sedmdesátých let stoupl šestkrát. Ve vězení tu končí i ti, kteří v jiných státech vyváznou s podmínkou. Nefungují ani programy na začlenění propuštěných do společnosti.

Charles Ibbotson, obyvatel Kalifornie

„Jestli je to problém jenom s místem, tak v poušti je dost pozemků, na kterých se dají postavit jiné věznice.“

Podobné plány sice existují, krachující Kalifornie na ně ale nemá peníze. Stát tedy hledá cesty, jak propustit čtvrtinu vězňů a nezatížit společnost. Připravuje změny v trestním zákoníku a takový systém propouštění, aby se na svobodu dostali ti nejméně nebezpeční. I přesto se obyvatelé bojí nárůstu kriminality. Odpůrci tamního tvrdého systému naopak jásají, protože část z desetimiliardového rozpočtu věznic by mohla jít do skutečně fungujících sociálních programů.