V Rumunsku dnes pohřbili romského prince

Calimanesti (Rumunsko) - V rumunském Calimanesti byl dnes pohřben sedmnáctiletý Rom Ion Miclescu. Mladík, který je pro rumunské Romy velmi důležitý, protože byl podle jejich tradic princem, se předminulý týden málem utopil ve Staré Boleslavi. I přes následnou pomoc lékařů zemřel v pondělí ve vinohradské nemocnici v Praze. Dnešní smuteční akt doprovázel usedavý pláč a trhání vlasů. Do městečka přijelo na 500 příbuzných i rodinných přátel.

Pohřeb odpoledne začal přímo v domě rodiny místního váženého Roma Robinsona Dimofteho, otce utonulého Iona. Do místnosti s otevřenou rakví vešli dva pravoslavní duchovní a jejich modlitby a zpěv doprovázel pláč žen. V okamžiku, během kterého měla být rakev vynesena z budovy, začali hlasitě křičet všichni přítomní.

Emotivní chvíle nejvíce prožívala Ionova matka Cernisora Dimofteová. Právě ona si několikrát začala rvát vlasy a přihlížející jí museli držet ruce. Mladíkovo tělo rodina naložila na korbu nákladního vozu, který zdobily květiny, větve jehličnanů a věnce. V dešti usedli nejbližší příbuzní kolem rakve a vůz se vydal k nedalekému pravoslavnému kostelu. Před vozem kráčeli kněží a mladíci nesoucí kříž se jménem zemřelého. Průvod cestou sledovaly desítky dalších lidí.