Okolí Tokia zasáhlo silné zemětřesení

Tokio - Oblast u Tokia dnes zasáhlo zemětřesení o síle kolem sedmi stupňů na Richterově škále. Dle agentury AP otřesy dosáhly 6,9 stupně, podle agentury AFP to bylo 7,1 stupně. Český atašé v Japonsku Jaroslav Hořejší potvrdil, že dosud nebyly hlášeny žádné vážnější škody ani oběti na životech. Japonská meteorologická agentura uvedla, že otřesy začaly v 19:56 místního času (12:56 SELČ). Epicentrum zemětřesení se nacházelo u japonských ostrovů Izu, které leží zhruba tři stovky kilometrů jihozápadně od Tokia. Nebezpečí přívalových vln - tsunami - nehrozí, přestože se epicentrum nacházelo na dně moře.

Nejsilnější bylo zemětřesení podle Hořejšího na západě Japonska a jeho začátek uvádí ve 20:02 a 20:08 místního času. Zastavil se či zpomalil provoz vlaků, a zejména pak těch nejrychlejších strojů - Šinkansenů. Zemětřesení otřáslo zhruba 75 procenty největšího japonského ostrova Honšú.

Dosud nejsou zprávy o tom, zda si zemětřesení, které otřáslo Tokiem, prefekturami Ibaraki, Saitama, Čiba a několika dalšími, vyžádalo vážnější škody. Podle agentury Reuters i slov Jaroslava Hořejšího je však nepravděpodobné, že by zemětřesení bylo příliš ničivé.

Telefonát Jaroslava Hořejšího (zdroj: ČT24)