Íránské revoluční gardy chtějí dostat šéfa opozice Músávího před soud

Teherán - Šéfa íránské opozice Míra Hosejna Músávího chtějí postavit před soud zdejší elitní revoluční gardy. Músáví neuspěl v červnových prezidentských volbách a nyní je zpochybňuje a vyvolává nepokoje. Uvedla to dnes státní íránská agentura IRNA. Spolu s ním mají být souzeni i další odpůrci ultrakonzervativního prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.

Mír Hosejn Músáví, další poražený kandidát Mahdí Karúbí a bývalý prezident Mohammad Chatámí jsou obviňováni z vyvolávání převratu v Íránu. Proto gardy očekávají, že budou zatčeni, souzeni a potrestáni, aby se zamezilo tomuto spiknutí, citovala IRNA ředitele politického oddělení vlivné islámské gardy Jadolláha Džavaního.

Podle redaktora zahraniční redakce ČT Petra Zavadila se nedá vyloučit, že bude Músáví souzen: „Je velmi předčasné v tuhle chvíli o něčem spekulovat.“ Ovšem slova o nutnosti soudu zazněla z úst velitele íránských revolučních gard, což je podle Zavadila velmi důležitá organizace v zemi: „Je to v podstatě takový malý stát ve státě.“ 

Rozhovor s Petrem Zavadilem (zdroj: ČT24)

Garda zvaná Strážce revoluce je ideologickou armádou režimu a podporuje znovuzvoleného Mahmúda Ahmadínežáda. V narážce na teze předvolební kampaně Músávího, který se chtěl otevřít vůči Západu, garda varovala, že nepřipustí žádnou „sametovou revoluci“.

Příznivci Músávího vyšli po volbách do ulic

„Diktatura, diktatura!“ „Demisi pučistické vlády!“ skandovaly v červnu v ulicích Teheránu tisíce rozhněvaných stoupenců Músávího, který byl podle oficiálních výsledků prezidentských voleb jasně poražen. Stoupenci tohoto bývalého předsedy vlády se spontánně shromáždili v centru hlavního města poté, co prohlásil, že hlasování doprovázely neregulérnosti.

V posledních dnech stanuli v Íránu před soudem různí významní představitelé opozice obvinění v souvislosti s nepokoji, které propukly po sporných červnových prezidentských volbách. Mezi obžalovanými je i francouzská občanka, íránská zaměstnankyně francouzské ambasády a íránský zaměstnanec britského zastupitelství. Proces odsoudily vlády zemí souzených občanů i vedení Evropské unie.

Je pravděpodobné, že Músáví a ostatní budou obviněni z podněcování násilí v ulicích či podobných činů, obdobně jako jsou nyní souzeni další příznivci opozice.