Fatah na svém sjezdu schválil razantní odpor proti okupaci

Betlém/Jeruzalém - Palestinská vládní strana Fatah na svém prvním sjezdu po dvaceti letech dnes schválila nový program, ve kterém se vyslovuje pro všemožný odpor proti izraelské okupaci. Zároveň se v programu uvádí, že strana usiluje o spravedlivý mír v regionu. Izraelský ministr obrany Ehud Barak v reakci prohlásil, že rétorika a postoje delegátů Fatahu "jsou špatné a pro nás nepřijatelné". Pro konflikt na Blízkém východě nemůže existovat nějaké jednostranné řešení, ale pouze shoda, zdůraznil Barak, který zároveň prezidenta palestinské autonomie Mahmúda Abbáse vyzval k "vážnému jednání" s Izraelem.

Podle izraelského ministra informací Julia Edelsteina program naznačuje, že Fatah je stejně extremistická organizace jako Hamas. Edelstein to označil za zneklidňující, protože to může zmařit snahu o kompromis s vedením palestinské autonomie, citovala izraelského ministra agentura AFP.

Abbáse v sobotu delegáti sjezdu Fatahu zvolili opět do čela strany. Nikdo jiný se o pětileté funkční období předsedy ústředního výboru strany neucházel a přes 2 000 účastníků sjezdu hlasovalo aklamací. „Zažili jsme mnoho začátků a mnoho porážek. Někdy jsme se ocitli na kraji propasti, vždy jsme ale povstali silnější,“ prohlásil po svém zvolení čtyřiasedmdesátiletý Abbás.

Dnes strana od 13:00 SEČ měla začít volit členy ústředního výboru a revoluční rady. Hlasování potrvá podle agentury Reuters asi deset hodin a výsledky lze očekávat nejdříve v pondělí. Na 18 z 21 míst v ústředním výboru kandiduje 96 lidí, z toho šest žen. O 80 křesel ze 128 v revoluční radě se bude ucházet 617 kandidátů, včetně 50 žen. Na zbývající posty budou kandidáti jmenováni.

Vedení Fatahu na sjezdu
Zdroj: Tara Todras Whitehill/AP Photo