Britští poslanci nabádají ke sledování činnosti USA na Diego Garcia

Londýn - Podle názoru skupiny britských poslanců by Velká Británie měla důkladněji monitorovat americkou činnost na britském ostrově Diego Garcia v Indickém oceánu, aby se ujistila, že Američané nepoužívají toto území k přepravování či vyslýchání osob zadržených pro podezření z terorismu. Británie pronajala Diego Garcia Spojeným státům v 70. letech a podle poslanců musí Londýn přimět Washington, aby informoval o všech svých aktivitách na tamní letecké základně strategicky umístěné na půli cesty mezi Afrikou a jihovýchodní Asií.

Předseda zahraničního výboru parlamentu Mike Gapes již loni řekl, že kvůli tomu, že Spojené státy od počátku neposkytly dostatečné informace, je nezbytné prověřit „všechny lety a cesty lodí z Diego Garcia“. Ostrov se podle něj využíval jako přestupní stanice při transferu lidí podezřelých z terorismu k výslechům v cizině, během kterých probíhalo mučení.

Washington nejprve popřel, že by používal základnu k tajným letům s podezřelými teroristy. V únoru 2008 nicméně přiznal, že dva podezřelí byli v roce 2002 na palubě letadel, která tankovala na Diego Garcia a směřovala na základnu Guantánamo na Kubě a do Maroka. USA také přiznaly, že klamaly britskou vládu.

Gapesova komise ve své nejnovější zprávě v sobotu také varovala vládu, že pokud britské služby pravidelně využívají informace obdržené pomocí mučení, může to být právně považováno za spoluvinu. Vyzvala ministry, aby vyšetřovali pochybné případy, kde je podezření na mučení.

Britští ministři zahraničí a vnitra, David Miliband a Alan Johnson, ve společném článku pro dnešní britský tisk ostře odmítli obviňování, že by Londýn měl nějakou tajnou úmluvu ohledně týrání podezřelých z terorismu v zámoří. Připustili však, že je nemožné vyhnout se všem rizikům při používání informací, které byly získány v zahraničí.